Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Bilanţul paturilor pentru mari arşi din România, în mandatele a 13 miniştrii ai Sănătăţii din 2015 până în prezent

Bilanţul paturilor pentru mari arşi din România, în mandatele a 13 miniştrii ai Sănătăţii din 2015 până în prezent

Spitalele din ţara noastră nu au putut avea grijă de răniții în stare gravă de la Crevedia, aşa că 12 dintre ei au ajuns la alte unități medicale din străinătate. Iată de ce România, când este pusă în faţa unor tragedii cu victime arse, nu are capacitatea de a le trata acasă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Aug 2023   •   18:39

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că unii dintre pacienţi au arsuri pe 80% din suprafaţa corpului. Alte victime se află în continuare în spitalele din ţară.

Şi, din nou revine întrebarea, de ce România, când este pusă în faţa unor tragedii cu victime arse, nu are capacitatea de a le trata acasă.

Momentul Colectiv, când au murit 64 de oameni, a părut unul de cotitură. Doar a părut, dacă ne uităm ce s-a realizat de atunci şi până acum. De la Colectiv şi până în prezent România a avut 13 miniștri ai Sănătăţii.

Pe 30 octombrie 2015 momentul în care s-a produs incendiul din club, la Sănătate era ministru Nicolae Bănicioiu. Atunci, în ţara noastră erau doar 10 paturi pentru mari arşi. Din noiembrie 2015 până în mai 2016, ministerul Sănătăţii este condus de Patriciu Achimaş Cadariu. Nici un pat nou pentru marii arşi.

În mai 2017, Vlad Voiculescu este numit ministru şi închide pentru renovare secţia ATI a Spitalului de Arşi din Bucureşti, începe să funcţioneze clinica de la spitalul Floreasca cu şase paturi pentru arsurile grave şi se mai amenajează alte trei paturi la Timişoara.

În ianuarie 2017 vine la Sănătate Florian Bodog şi în mandatul lui este redescisă secţia ATI a Spitalului de Arşi, apoi se mai amenajază 2 paturi la Timişoara, astfel că ajungem la un total de 16 paturi pentru marii arşi în toată ţara.

Sorina Pintea preia ministerul în ianuarie 2018 şi în mandatul ei apar 5 paturi la Spitalul de Urgență Sf. Spiridon din Iași şi încă 2 în Braşov amenajate în regim privat. Ajungem astfel la 23 de paturi în toată ţara.

În noiembrie 2019 Victor Costache devine ministru. Nu se mai amenajează nici un pat nou de mari arşi dar se anunţă o strategie naţională privind pacienţii cu arsuri. În timpul mandatului lui Nelu Tătaru, martie - decembrie 2020, se mai amenajează 3 paturi la Bagdasar Arseni, cu bani la la Primăria Sectorului 4.

Ajungem aşadar la un total de 26 de paturi pentru mari arşi. Din decembrie 2020 până în noiembrie 2021 la Sănătate îi avem pe Vlad Voiculescu, Florin Cîţu, Ioana Mihăilă, Cseke Attila. Nu mai apare nici un pat pentru arşi.

În sfârşit ajungem la actualul ministru Alexandru Rafila, când avem un total de 24 de paturi pentru marii arşi în toată ţara, cele 2 din Braşov fiind desființate din cauza unor lucrări de renovare. În august 2025 ar urma să se deschidă la Timişoara unul din cele patru centre regionale pentru arşi.

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close