Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Brânzeturile româneşti vor deveni un lux anul acesta | Avertismentul fermierilor

Brânzeturile româneşti vor deveni un lux anul acesta | Avertismentul fermierilor

Din cauza secetei, cașul costă mai mult decât carnea, iar telemeaua e o raritate. Ce spun fermierii şi care sunt predicțiile pentru perioada următoare privind producția de alimente în România.

Brânzeturile româneşti vor deveni un lux anul acesta | Avertismentul fermierilor
Sursa foto: pixabay.com | HNBS
de Claudia Popovici    |    20 Iul 2022   •   19:15

Cupola de foc a ajuns în țara noastră. Este vorba despre valul de aer fierbinte care afectează deja toată Europa și care aduce temperaturi de până la 40 de grade Celsius la umbră în mai multe zone din țara noastră.

Meteorologii au emis și la noi un cod galben de caniculă în mai multe județe. Iar ce e mai rău de-abia acum începe.

Din cauza secetei, cașul costă mai mult decât carnea, iar telemeaua e o raritate. Explicația e simplă: pășunile sunt uscate, animalele au rămas fără mâncare, iar producția de lapte e grav afectată. 

Hrana verde, bogată în proteine, e esenţială pentru vacile de lapte. În lipsa ei, producția e mică. O ştie şi Iacob Boca, din Șăulia, județul Mureș. Îşi hrănește cele 300 de vaci cu lucernă și porumb cultivate chiar de el, dar hrana de anul acesta este pe sfârșite.

"Lucerna care e primul furaj care trebuie recoltat în primăvară. Anul asta am obținut producţie de o tona și jumătate pe hectar. Lucerna e aproape uscată.  Anul trecut am avut 88 tone la hectar anul asta 20", spune fermierul. 

În comuna Sânpetru de Câmpie, aceleași probleme.

"Fără porumb silos la vaca de lapte e ca şi cum ai merge la balet într-un picior, asigură proteină, ce trebuie pentru producția de lapte", mai spune fermierul.

Până să ajungă pe piaţă, laptele trece pe la procesatori. Care spun că atât cantitatea, cât şi calitatea au scăzut.

"În ultimele săptămâni a scăzut cantitatea de lapte 7 mii de litri, din cauza secetei, e o problema mare nu doar cu cantitatea, ci si calitatea, proteina care era la 3,4 a ajuns la 3,2", spune Nicolae bumb administrator fabrică de prelucrare a laptelui.

"Litrul de lapte se vinde acum cu 8 lei, dar daca tot așa cresc preturile, copiii si bătrânii nu o să mai aibă să mănânce lapte", spune Iacob Boca, fermier.

Iar dacă fermierii nu vor rezolva problema furajelor, produsele lactate vor fi ce în ce mai scumpe. 

×
Subiecte în articol: lapte seceta branzeturi
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close