Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Nu mulți români își pot cumpăra masa de prânz: Un IT-ist lucrează 36 de minute pentru a și-o permite | Un educator lucrează la fel de mult ca un șofer de taxi

Nu mulți români își pot cumpăra masa de prânz: Un IT-ist lucrează 36 de minute pentru a și-o permite | Un educator lucrează la fel de mult ca un șofer de taxi

Unii români ajung să muncească şi două ore ca să îşi permită să cumpere un meniu de prânz de numai 35 de lei. Așa reiese dintr-un studiu recent care a vrut să arate cât de puţin câştigă un angajat pe oră şi cât de mult trebuie să lucreze ca să poată mânca.

de Andreea Ştefan    |    20 Iul 2023   •   18:49

Conform unui sondaj realizat de Bookingham, costul mediu al unui meniu de prânz ajunge la 35 de lei, astfel că diferite categorii de români muncesc diferit pentru a și-l asigura.

De exemplu, judecătorii au nevoie doar de 30 de minute. Totodată, aceștia ar trebuie să meargă cel puțin 7 ani la studii, după liceu.

Un programator cu salariul mediu trebuie să lucreze 36 de minute că să câștige cei 35 de lei pentru o masă la prânz în oraș, asta în timp ce durata studiilor este între 3 și 5 ani.

După 6 ani de studii, un medic rezident ar trebui să muncească aproximativ o oră pentru cei 35 de lei, iar un profesor ar trebui să lucreze aproape o oră și jumătate să își permită meniul zilei – la fel de mult ca un fermier.

Un chelner câștigă în medie 2.800 lei pe lună. Asta îl situează la coada clasamentului, fiind nevoit să lucreze 2 ore că să-și permită meniul zilei, adică de 4 ori mai mult decât un judecător, dar mai puțin decât un livrator care câștigă acești bani într-o singură oră.

Dacă vorbim despre pensionari, potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, venitul mediu net al unui pensionar special este de 14.500 lei. Asta înseamnă că, teoretic, își permit un meniu al zilei în 24 de minute.

Pensionarii de rând, în schimb, au un venit mediu de doar 1.775 lei și ar trebui să muncească trei ore și 12 minute pentru a-și permite masa de prânz. Ei încasează acești bani într-un timp de 8 ori mai mare decât un pensionar special și de 5 ori mai mare decât un IT-ist.

România e în top 5 țări din Europa unde se muncește cel mai mult, după Grecia, Serbia, Muntenegru și Turcia.

Datele arată că în 2022 românii au lucrat în medie 39,7 ore/săptămână, la polul opus fiind Danemarca și Germania, cu 34,6 ore lucrate săptămânal.

×
Subiecte în articol: masa de pranz
Parteneri
Informaţii de ultimă oră despre starea de sănătate a lui Florin Piersic
x close