Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Creșterea IRCC și a TVA-ului la case, problemă pentru românii care încercau să își cumpere o locuință | Ce au de verificat cei care au achitat deja avans

Creșterea IRCC și a TVA-ului la case, problemă pentru românii care încercau să își cumpere o locuință | Ce au de verificat cei care au achitat deja avans

În contextul creșterii ratelor, dar şi a impozitelor pe case, unii români nu-şi mai pot permite să cumpere un imobil. Chiar dacă au achitat deja un avans până în 2023, din acest an aceștia riscă să nu primească un credit, pentru că nu se mai încadrează în gradul de îndatorare de 40%.

Creșterea IRCC și a TVA-ului la case, problemă pentru românii care încercau să își cumpere o locuință | Ce au de verificat cei care au achitat deja avans
Sursa foto: freeimages.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Ian 2023   •   18:38

Creșterea indicelui de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), dar si a TVA-ului pentru case în 2023, pun din ce în ce mai multă presiune pe români. Unii pot ajunge în situația în care rămân fără bani, dar şi fără casa la care au visat.

Dacă un român a reușit să achite avansul pentru o casă sau un apartament până în ianuarie 2023, acesta riscă sa nu primească un credit, pentru că nu se încadrează în gradul de îndatorare de 40%, din cauza IRCC-ului, care a ajuns la 5,71%, dar și din cauza TVA-ului care s-a mărit de la 5 la 19% pentru casele mai scumpe de 120 de mii de euro.

Teoretic, la plata avansului trebuie să existe un antecontract în care să fie specificate condițiile returnării sumei de bani.

Conform Eurostat, prețurile locuințelor au crescut cu aproape 50% între 2010 şi 2022, în vreme ce chiriile au crescut cu aproape 20% în același interval.

×
Subiecte în articol: IRCC creştere TVA case locuinta avans credite
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close