Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Creșterea TVA va îngropa industria HoReCa și va duce la concedierea a 10.000 de persoane: "Ne vom bate până la moarte să ținem activitatea în viață"

Creșterea TVA va îngropa industria HoReCa și va duce la concedierea a 10.000 de persoane: "Ne vom bate până la moarte să ținem activitatea în viață"

Semnal de alarmă tras de reprezentanții din domeniul ospitalității. Aceștia spun că majorarea TVA de la 9 la 19 la sută din acest domeniu va duce la închiderea afacerilor și va genera aproximativ 10 mii de șomeri.

de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Iul 2023   •   18:21

Creșterea TVA în industria HoReCA ar plasa România pe locul trei după Danemarca și Marea Britanie la nivelul acestei taxe în Europa.

În Franța, de exemplu, cota TVA este de 10%, în Germania 7%, iar în Austria 6%.

Industria ospitalității spune că majorarea de la 9% la 19% va afecta foarte mult companiile din domeniu, iar mii de angajați ar putea să rămână fără locuri de muncă.

"Din punct de vedere al TVA-ului pe alimente pe industria pe restaurante, ne vom bate până la moarte să ținem activitatea noastră în viață. 

Citește și: Impozitarea bacşişului, o măsură profitabilă doar pe hârtie. Judeţul cu cele mai mici încasări 

10 mii de angajați vor pleca acasă, iar o parte din antreprenorii care vor rămâne în industrie se vor uita foarte atent la zona gri" a spus Daniel Mischie, vicepreședinte HORA.

Asociațiile reprezentative au trimis o scrisoare deschisă către premierul Marcel Ciolacu și președintele PNL, Nicolae Ciucă în care spun că nu au fost consultate cu privire la schimbările fiscale și cer să fie chemate la discuții.

Totodată oamenii de afaceri din HORA sunt suparăți pe guvernanți că nu au fost anunțați că TVA-ul pentru cafea trebuia schimbat de la 1 ianuarie, deși ANAF a făcut controale în toate aceste luni, iar HORA s-a trezit în situația în care trebuie să plătească retroactiv taxele.

"Solicitarea noastră este de lămurire a acestui TVA la cafea și de a da o amnistie sau o prevedere prin care TVA-ul aferent lunilor ianuarie-iunie să nu se mai ia în considerare", a mai menționat Daniel Mischie.

Industria ospitalității ia în calcul chiar să se alăture protestelor din stradă, de săptămâna viitoare, pe tema majorării TVA

×
Subiecte în articol: HoReCa TVA
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close