Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Scăderea ratei natalității, criza despre care nu vorbește nimeni. Costurile creșterii unui copil în 2024

Scăderea ratei natalității, criza despre care nu vorbește nimeni. Costurile creșterii unui copil în 2024

O criză majoră despre care nu vorbeşte nimeni, dar care va avea un impact major asupra viitorului nostru este scăderea natalităţii, pe care o regăsim şi în ţara noastră.

de Andreea Ştefan    |    30 Ian 2024   •   18:36

În primul semestru din 2023 s-au născut puțin peste 73.000 de copii în România, cel mai mic număr de copii nou-născuți din ultimii 145 de ani.

Iar unul dintre motivele pentru care românii se gândesc de două ori înainte să facă un copil este şi costul financiar.

O analiză realizată de pagina ClubulCopiilor arată că fondurile necesare creşterii unui copil născut în 2024, ajustate la rata inflaţiei, sunt de 594.070 de lei pentru primul copil și 417.989 de lei pentru cel de-al doilea copil.

Astfel, părinții care își doresc 2 copii vor avea un cost de cel puțin 1 milion de lei pentru creșterea acestora până la terminarea liceului. 

Haideţi să vedem acest cost defalcat pe anii de viaţă ai copilului.

În primul an, vorbim de o sumă undeva la 3.000 de euro, apoi, anual, până la 6 ani, tot 3.000 de euro. Această sumă creşte odată cu înaintarea în vârstă.

Între 15 şi 19 ani, fondurile anuale cresc până la 5.000 de euro. Acest cost a fost calculat pe baza unei analize a coșului minim de consum pentru un trai decent pentru populaţia României. 

Haideţi să vedem cum ar fi această sumă împărţită, concret, pe ce s-ar duce banii.

Peste 30% din bani s-ar duce pe locuinţă, apoi 26% pe mâncare, iar 14% pe îmbrăcăminte. Desigur, regăsim în acest cost şi banii pentru rechizite, vacanţă, igienă şi transport.

×
Subiecte în articol: scăderea natalității
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close