Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cum putem reduce factura la energie electrică

Cum putem reduce factura la energie electrică

Cu preţuri record la energia electrică, românii sunt nevoiţi să strângă cureaua şi să facă economie de curent. Pentru a reduce factură de energie electrică, specialiştii ne recomandă să ne instalăm panouri fotovoltaice şi să ne producem singuri curentul pe care îl folosim, sau măcar să investim în gadgeturi care ne ajută să evităm risipa, cum ar fi senzorii de mişcare pentru iluminat, sau termostatele pentru aparatele de aer condiţionat.

Cum putem reduce factura la energie electrică
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Aug 2021   •   19:19

Dintre toate bunurile şi serviciile, energia electrică s-a scumpit cel mai mult în ultimul an, cu 25%, potrivit statsiticilor oficiale.

Pentru a scăpa de facturile uriașe, specialiștii din sector ne recomandă să ne luăm soarta în propriile mâini și să ne instalăm panouri fotovoltaice. 

"Pentru 10 panouri, sau 3 kilowați instalați, pentru un consum mediu al unei locuințe, îți poti reduce factura la jumătate. Investitia iniţială este undeva la 20 de mii de lei, inclusiv cu partea de invertoare, cabluri şi tot ce ai nevoie", a spus Dalia Stoian, manager de proiect al ONG-ul Efden.

Cei care au făcut acest pas, nu regretă, deşi investiţia iniţială se amortizează în circa 10 ani.

Şi cei care nu au posibilitatea să îşi instaleze panouri fotovoltaice, îşi pot reduce factura de curent, cu ajutorul unor gadgeturi de ultimă generaţie.

"Un întrerupător inteligent poate controla toate corpurile din casă, individual. Un senzor de intensitate luminoasă şi de prezenţă poate să oprească iluminatul după o perioadă de timp când nu detectează prezenţa, sau poate prioritiza iluminatul natural. Un alt lucru pe care îl putem monta, este un termostat inteligent care îţi reglează temperatura şi de asemenea, îşi dă seama atunci când ai plecat de acasă, dacă ai uitat aerul condiţionat pornit, ţi-l poate închide automat. Aceste contactoare magnetice care ne poate spune dacă am lăsat geamul deschis şi atunci închide automat aerul condiţionat'', a prezentat Dalia Stoian, în reportajul difuzat la News Hour With CNN de la Antena 3.

Consumatorii non-casnici, firmele, nu prea au însă cum să evite scumpirile şi cel mai probabil, vor transfera costurile suplimentare clientului, în produsul final.

Preţul energiei electrice ar urma să crească cu 20-30% în 2022, potrivit reprezentanţilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul energiei.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close