Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Datoria de 6.000 de lei pe care fiecare român o are. Puţini ştiu despre asta

Datoria de 6.000 de lei pe care fiecare român o are. Puţini ştiu despre asta

România devine pe zi ce trece o ţară tot mai datoare.

Datoria de 6.000 de lei pe care fiecare român o are. Puţini ştiu despre asta
Sursa foto: profimediaimages.ro
de Andreea Ştefan    |    10 Oct 2022   •   17:56

 În timp ce liderii Coaliţiei promit majorărări de salarii şi pensii, România a împrumutat doar în primele nouă luni ale anului peste 100 de miliarde de lei. Cu alte cuvinte, fiecare dintre noi este dator cu aproape 6.000 de lei.

În vreme ce coaliția de guvernare face calcule pentru a decide cum vor da mai mulți bani românilor de anul viitor, România își crește rapid datoria publică.

Guvernul a împrumutat în primele 9 luni din acest an 106 miliarde de lei. Adică, toţi cei 19 milioane de români datorează acum 5.579 de lei.

Asta înseamnă că, în fiecare lună, Guvernul a îndatorat fiecare român cu 619 lei.

De ce are nevoie totuși Executivul de atât de mulți bani din împrumuturi externe? Răspunsul este foarte simplu.

Pe de o parte, are un deficit bugetar uriaș de finanțat, adică o diferență între ce încasează și ce cheltuie statul român, de aproximativ 80 de miliarde de lei și mai are o datorie publică de refinanțat în valoare de aproape 70 de miliarde de lei, adică alte împrumuturi luate de guvernele țării în anii trecuți care au acum ajuns la scadență și banii trebuie returnați.

×
Subiecte în articol: datorie imprumuturi
Parteneri
Schimbări majore la școlile de șoferi!
x close