Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu a fost respinsă

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu a fost respinsă

Moțiunea de cenzură a fost respinsă, marți, de parlamentari. Social democraţii au purtat negocieri om cu om în tabăra puterii, dar nu au reușit să strângă destule voturi, deși a existat cvorum.

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu a fost respinsă
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    29 Iun 2021   •   18:00

A fost ziua în care s-a votat moțiunea de cenzură inițiată de PSD și anunțată încă de la începutul sesiunii parlamentare, prima cu care s-a confruntat Guvernul Cîțu. Parlamentul a respins, marți, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, inițiată de senatori și deputați PSD. În favoarea documentului au votat 201 parlamentari.

"Moțiunea de cenzură a căzut la o diferența foarte mare față de numărul necesar. 201 pentru, față de 234 de voturi necesare pentru adoptarea moțiunii. Exact cum am hotărât, niciun parlamentar din Coaliție nu a votat moțiunea." a declarat președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Reprezentanţii coaliţiei nu au votat, dar au stat în banci să prindă eventualii trădători. Opoziţia ar fi avut nevoie de 33 de voturi în plus, pentru a pica Guvernul. Până la vot, însă, a fost un scandal uriaş.

Diana Șoșoacă a adus un sac negru în Parlament, la dezbaterea moțiunii de cenzură: "Sunteți niște criminali!"

"Această guvernare este inimaginabil de distrugătoare pentru poporul român. Mă uitam cum bolnavii cronici nu au dreptul nici acum să intre în spitale să se trateze. Mă uitam la vaccinare, eu știam că vaccinarea trebuie să aibă motive medicale, nu mici, nu muștar, nu trotinete”, a spus Șoșoacă.

„Când domnule Cîțu vă uitați în urmă, pe mâinile dumneavoastră și al întregului guvern stă sânge”, a mai adăugat senatoarea.

"Așa arată un sac în care morții au fost băgați goi și îngropați. Au fost privați de la tratamentul bolilor lor, au fost legați de pat și sedați. Acest Guvern are mâinile pătate de sânge. Nu le-a plăcut sacul. Acel sac arată, de fapt, locul unde doresc să bage poporul român. Se distruge tot, se vinde tot, se închide tot."

„Această guvernare este inimaginabil de distrugătoare pentru poporul român. 26.000 de oameni au murit, vezi doamne, de COVID, ca să aflăm, de la Ministerul Sănătății, că doar 217 au murit de COVID”.

În sală au fost prezenți 364 de parlamentari din totalul de 466. Moțiunea a fost citită în plenul Parlamentului. Ulterior, premierul Florin Cîțu a luat cuvântul și, vizibil nervos, i-a transmis liderului PSD că ar trebui să-și ceară scuze.

Florin Cîțu a declarat că social-democrații văd în el ”cea mai mare amenințare” pentru că este ”singurul care s-a opus sistematic oricărei colaborări cu PSD”

”Două moțiuni simple au fost depuse de PSD împotriva mea ca ministru. PSD-iștii văd în mine cea mai mare amenințare pentru că sunt singurul care s-a opus sistematic oricărei colaborări cu PSD. Niciodată nu voi face compromisuri legate de PSD. Niciodată nu aș susține nici măcar în glumă să-mi dau jos propriul guvern ca să guvernez cu PSD.

După 25 septembrie (data Congresului PNL – n. red.) va fi și măi rău pentru PSD. PNL va guverna 8 ani, să pregătiți câte o moțiune de cenzură pentru fiecare dintre următorii 8 ani. Moțiunea are un text jalnic, patetic, penibil. Economia și veniturile românilor cresc, dobânzile scad. Așa se face o guvernare de succes, de centru-dreapta.

Eurostat a arătat că puterea de cumpărare în România e mai mare decât în Ungaria, Bulgaria, Grecia. Domnule Ciolacu, e momentul să vă cereți scuze românilor cu credite, le-au crescut ratele după ce ați trecut de la Robor”, a transmis Florin Cîțu, marți, în Parlament.

Ciolacu: Domnule Cîțu, aroganța nu vă ajută la nimic

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, acuză Guvernul că nu a majorat alocațiile, nu a crescut pensiile și nu a sprijinit agricultorii și antreprenorii: „Domnule Cîțu, aroganța nu vă ajută la nimic! Dimpotrivă”.

„Mai aveți tupeul să stați cocoțat acolo și să le spuneți românilor cât de bine o duc? Cât de bine le este copiilor fără alocații mărite? Cât de bine o duc pensionarii fără majorarea pensiilor? Să le spuneți milioanelor de români plătiți cu salariu minim, cât de bine trăiesc cu 2 lei în plus pe zi? Să le spuneți agricultorilor cât de fericiți sunt, când își aruncă recoltele pe câmp?! Sau antreprenorilor români? Care nu au văzut niciun leu de la Guvern toată pandemia?!

Domnule Cîțu, aroganța nu vă ajută la nimic! Dimpotrivă! Uitați-vă în istoria colegilor al cărui președinte vreți să fiți! Toată gașca de pedeliști, care sunt în spatele dumneavoastră, au plesnit de aroganță. Și au pierdut”, spune Marcel Ciolacu, în cadrul dezbaterilor pe moțiunea de cenzură.

Social-democratul i-a reproșat premierului „sarabanda împrumuturilor”.

„Ajung atâtea generații de sacrificiu! Nu mai creați altele! Apropo, domnule încă premier.... Știți cât va plăti fiecare nou-născut în această țară, ca urmare a împrumuturilor făcute de voi?? 2.500 de euro! 2.500 de euro este datoria cu care pornesc în viață”, adaugă liderul PSD.

”Acest guvern a mers prea departe! E suficient răul făcut! Acest guvern trebuie să plece acasă”

El le-a reproșat liderilor coaliției de guvernare că au „îngenunchiat statul de drept”.

„În urmă cu un an și jumătate, nu era zi, în care actuala Coaliție, să nu se bată cu pumnii în piept cu transparența, anticorupția, statul de drept.... În doar un an și jumătate, ați ajuns să îngenunchiați statul de drept!! Chiar voi, apostolii dreptății! Domnule Orban, domnule Cîțu, domnule Barna, doamna Dragu, Ați revocat ilegal Avocatul Poporului! Ați sperat că, așa, ordonanțele voastre ilegale vor rămâne în picioare...

Astăzi, în unanimitat, Curtea Constituțională a României a decis că ați călcat în picioare Constituția! Pentru a câta oară domnilor?? Dacă astăzi, când vorbim, aveți deja acest palmares de încălcări de drepturi și libertăți, de ilegalități grosolane, oare.... ce veți face mâine? Veți da ordonanță de urgență ca actualul președinte să aibă trei mandate?? Sau o ordonanță de urgență, ca domnul Barna să nu mai răspundă pentru furtul banilor europeni? Sau veți desființa direct Parlamentul României și veți instaura dictatura??!!! Stimați colegi, - da! și cei care i-ați sprijinit până acum și i-ai pus în funcții, e prea mult! Acest guvern a mers prea departe! E suficient răul făcut! Acest guvern trebuie să plece acasă”, conchide Ciolacu.

Diana Șoșoacă a adus un sac negru în Parlament, la dezbaterea moțiunii de cenzură: "Sunteți niște criminali!"

Senatoarea Diana Șoșoacă a venit, marți, la dezbaterea privind moțiunea de cenzură și i-a pus în față, premierului Cîțu, un sac negru. "Asta înseamnă guvernarea PNL", a strigat senatoarea.

"Sunteți niște criminali!", a strigat Diana Șoșoacă, de la tribuna Parlamentului, acuzând guvernanții că sunt mânjiți cu sângele persoanelor moarte în timpul pandemiei COVID-19.

"Această guvernare este inimaginabil de distrugătoare pentru poporul român. Mă uitam cum bolnavii cronici nu au dreptul nici acum să intre în spitale să se trateze. Mă uitam la vaccinare, eu știam că vaccinarea trebuie să aibă motive medicale, nu mici, nu muștar, nu trotinete”, a spus Șoșoacă.

„Când domnule Cîțu vă uitați în urmă, pe mâinile dumneavoastră și al întregului guvern stă sânge”, a mai adăugat senatoarea.

"Așa arată un sac în care morții au fost băgați goi și îngropați. Au fost privați de la tratamentul bolilor lor, au fost legați de pat și sedați. Acest Guvern are mâinile pătate de sânge. Nu le-a plăcut sacul. Acel sac arată, de fapt, locul unde doresc să bage poporul român. Se distruge tot, se vinde tot, se închide tot."

Moțiunea intitulată „România EȘUATĂ. Recordul ”fantastic” al Guvernului Cîțu” a fost inițiată parlamentarii PSD

Toate privirile sunt ațintite către parlamentarii PNL, mai ales către cei apropiați de Ludovic Orban. Liderii PSD susțîn că au purtat discuții individuale cu aleși din coaliția de guvernare. 

Șansele pe care le da Opoziția pentru trecerea acestei moțiuni de cenzură sunt de 50%. Totul depinde de ce vor face parlamentarii PNL, dar și cei ai USR PLUS, care au decis nu doar să participe, ci să meargă și să voteze împotriva moțiunii de cenzură. 

Fiind vot secret, nu este exclus să existe surprize. La asta speră și PSD să treacă moțiunea. 

PSD împreună cu AUR și cu jumătate din grupul Minorităților Naționale plus aleși neafiliați au împreună 213 voturi, iar majoritatea necesară este de 234 de voturi. 

Înainte de ședința moțiunii de cenzură, conducerea PSD i-a convocat pe toți aleșii în ședința pentru a strigă catalogul și a se asigura că nu lipsește niciun parlamentar. Singurul care ar putea să lipsească este Viorel Salan din motive medicale.

Marcel Ciolacu: ”Avem 50% șanse să treacă moțiunea. România trebuie să scape de acest guvern”

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat la Antena 3 că există șanse de 50% ca moțiunea de cenzură să treacă, acest lucru fiind o premieră în istoria post-decembristă când un guvern ar putea cădea, după doar șase luni de guvernare.

Liderii coaliţiei se luptă să-şi ţină în frâu parlamentarii care ar putea trăda la moţiune.

Ludovic Orban susține că nu a vorbit nimeni cu parlamentarii coaliției pentru a încerca să îi convingă să voteze căderea Guvernului Cîțu.

Marcel Ciolacu contrazice declarația liderului PNL, spunând că s-au dus mai multe negocieri cu parlamentarii din coaliția de guvernare.

”Au fost discuții și duse de mine și de alți colegi, dar aici nu vorbim de calomnii, aici vorbim de o necesitate a poporului român să scape de acest guvern. Eu am zis public, domnul Orban face un act patriotic, nu mă interesează luptele interne din PNL sau USR PLUS.

România trebuie să scape de acest guvern care a îndatorat această țară pe următorii 20-25 de ani. Nu este nicio eficiență guvernamentală și nicio coerență, iar ceea ce se întâmplă acum, ne-au transformat resursele bugetare ca instrument în lupta lor internă în PNL, dar și în USR PLUS, este jignitor față de toți românii”, a declarat Marcel Ciolacu.

”Avem în continuare 50% șanse, dar este pentru prima oară în istoria post-decembristă când după numai șase luni se vorbește despre posibilitatea trecerii unei moțiuni de cenzură în Parlamentul României. Eu cred că și din arcul guvernamental ar trebui să voteze această moțiune și să reașezăm lucrurile în normalitatea lor, așa cum ne-a promis domnul Iohannis, o Românie normală”, a mai declarat liderul PSD.

PSD a depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. Grindeanu: "Să trimitem în istorie acest premier arogant"

PSD a depus, săptămâna trecută, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a făcut apel la parlamentari "să trimită în istorie acest premier extrem de arogant și care poate să stea de acum încolo de veghe în lanul de lavandă".

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a spus că Guvernul este "un dezastru pentru români și pentru firmele românești".

"PNRR este un dezastru, au fost înghețate pensiile, au fost înghețate salariile, au fost înghețate alocațiile, iar pe partea cealaltă, în Planul Național de Redresare și Reziliență, vedem doar reforme catastrofale pentru România și bani foarte mulți pentru clientela lor politică. Românii în aceste luni au sărăcit. Doar în mintea premierului Cîțu o duc mai bine", a afirmat Grindeanu.

Sorin Grindeanu speră ca și parlamentari ai actualei coaliții de guvernare să voteze moțiunea de cenzură.

"Eu aș face un apel la ei să facă ceea ce e corect pentru România și anume să trimită în istorie acest premier extrem de arogant și care poate să stea de acum încolo de veghe în lanul de lavandă, că tot am văzut că a ajuns cu vaccinarea în lanul de lavandă", a spus Grindeanu.

 

×
Subiecte în articol: motiunea de cenzura PSD Guvernul Cîţu
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close