Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Efectele grave ale ecranelor de tabletă sau telefon asupra dezvoltării fizice și psihice a copiilor

Efectele grave ale ecranelor de tabletă sau telefon asupra dezvoltării fizice și psihice a copiilor

Copiii care petrec de mici mult timp în faţa ecranelor prezintă întârzieri specifice de dezvoltare, arată unul dintre cele mai mari studii făcute pe acest subiect. Pentru mulţi părinţi ocupaţi, să ofere copilului un telefon sau o tabletă pentru a se juca, poate părea o soluţie inofensivă, dar aceasta s-a dovedit a fi o mare greşeală.

Efectele grave ale ecranelor de tabletă sau telefon asupra dezvoltării fizice și psihice a copiilor
Sursa foto: Getty Images
de Georgiana Botez    |    23 Aug 2023   •   10:03

Studiul făcut în Japonia și întins pe parcursul a patru ani de zile scoate la iveală gravele efecte ale timpului îndelungat petrecut în fața ecranelor. 

Când vine vorba despre copiii de un an, specialiștii spun că atunci când au acces excesiv la tehnologie, efectele sunt dăunătoare atât pentru psihic, cât și pentru fizic. 

Cei mici au dezvoltat tulburări de comportament, probleme de adaptare socială, un limbaj foarte sărac în cuvinte sau întârziere mentală. 

Astfel, cei care au stat cu ochi în telefoane aproximativ patru ore pe zi au fost de trei ori mai predispuși la întârzieri serioase în limbaj. 

Efecte și mai grave au fost descoperite la copiii ce au petrecut peste patru ore pe zi cu telefonul în mână. 

La nivel fizic, i-a îndemnat la sedentarism și a avut efecte negative și asupra vederii, afectând inclusiv calitatea somnului. 

Așadar, accesul copiilor la telefoane, la tablete trebuie să fie unul limitat, iar în timpul câștigat ar fi bine să facă activități fizice care le garantează cel puțin 9 ore de somn pe noapte.

×
Subiecte în articol: copii tablete telefoane ecrane studiu
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close