Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Imagini de la Saber Guardian 23, cel mai mare exerciţiu militar NATO din România | Scenarii pentru apărarea statelor membre

Imagini de la Saber Guardian 23, cel mai mare exerciţiu militar NATO din România | Scenarii pentru apărarea statelor membre

Trupele NATO au făcut, astăzi, o demonstrație de forță la antrenamentele din România, la care participă militari din 13 țări ale Alianței. Iată imaginile.

de Cristi Popovici    |    05 Iun 2023   •   19:41

5.000 de militari români, 2.700 de americani și alți 2.300 de soldați și ofițer din națiunea aliate și partenere participă la cel mai mare exercițiu NATO din regiunea Mării Negre.

Saber Guardian 23 este un semnal puternic pe care NATO îl trimite către o singură țară, către Rusia, iar în contextul războiului din Ucraina, semnalul este că NATO este gata să își apere aliații în cazul în care Vladimir Putin va ataca vreuna din țările partenere.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Aceste exerciții sunt menite să asigure o colaborare mai bună între forțe în cazul unor misiuni de intervenție rapidă peste Dunăre. A fost desfășurat un pod din pontoane, au avut loc salturi cu parașuta, iar la sol s-au efectuat manevre specifice unor atacuri de infanterie și artilerie.

Scenariul pus în practică pentru apărarea unui stat membru NATO

Sunt în acțiune forțele de manevră ale Brigăzii Multinaționale Sud-Est și ale batalionului 495 Parașutiști. Militarii au pătruns în pozițiile defensive ale inamicului, au forțat trecerea Dunării prin mai multe puncte și au stabilit capete de pod pentru a putea continua acțiuni contra-ofensive și pentru a elibera teritoriul aliat.

Exercițiul Saber Guardian 23 face parte din aplicația Defender Europe 23, planificată de Comandamentul Forțelor Armate ale SUA în Europa.

Scenariul exercițiilor din cadrul Saber Guardian 23  este similar misiunilor reale din Ucraina, purtate de forțele ucrainene care încearcă eliberare a teritoriilor ocupate ilegal de ruși.

"Acesta este pământul nostru, suntem gata să îl apărăm"

Forțele aliate au desfășurat acțiune rapidă de atac. Din aer parașutiștii au avut rolul de a împinge inamicul aflat pe celălalt mal. 

"Cred că ce puteţi vedea astăzi e dovada că suntem aici pe bune. Nu e un antrenament, e o operațiune şi suntem gata să luptăm oricând situaţia o cere.

"NATO trimite un mesaj simplu şi natural. Acesta este pământul nostru, suntem gata să îl apărăm şi ştim cum să o facem", spune Mathieu, şeful Forţelor Franceze din România.

Obiectivul strategic urmărit de operațiunile de apărare este respingere a forțelor adverse și eliberare a teritoriului aliat.

Forțele naționale reușesc ca prin acțiuni de întârziere a inamicului pe aliniamente succesive, să oprească ofensiva inamică până la intrarea în luptă a grupării de forțe multinaționale aliate.

"Sarcina noastră a fost de a efectua un asalt în teritoriul controlat de inamic pentru a-l împiedica să desfășoare operaţiuni ofensive. Principala provocare a ultimelor două săptămâni a fost de a crea acel mediu care să ne permită să integrăm forţele sincronizate şi coordonate prin intermediul operațiuni", a spus Ilie Alexandru,cmd Batalion 20 Infanterie Craiova. 

Aproximativ 10.000 de militari din țara noastră și din 13 națiuni aliate și partenere, printre care Statele Unite, Franța, Polonia și Italia, participă la exercițiul Saber Guardian 23

×
Subiecte în articol: exerciţiu nato Saber Guardian 23
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close