Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Fred Pleitgen, despre discuțiile între Joe Biden și Vladimir Putin: ”Cei doi își transmit foarte clar care sunt liniile roșii în relațiile dintre statele lor”

Fred Pleitgen, despre discuțiile între Joe Biden și Vladimir Putin: ”Cei doi își transmit foarte clar care sunt liniile roșii în relațiile dintre statele lor”

Fred Pleitgen, corespondent CNN, a vorbit la Antena 3 despre discuțiile între Joe Biden și Vladimir Putin. Jurnalistul a explicat că cei doi șefi de stat vor trasa liniile roșii în relațiile dintre țările lor.

Fred Pleitgen, despre discuțiile între Joe Biden și Vladimir Putin: ”Cei doi își transmit foarte clar care sunt liniile roșii în relațiile dintre statele lor”
Sursa foto: Captură video
de Cerasela Stafie    |    07 Dec 2021   •   19:57

Președintele american Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin au avut o întâlnire prin videoconferință, pe fondul acuzațiilor potrivit cărora Rusia intenționează să invadeze Ucraina.

Deși Rusia a anunțat că nu se așteaptă la progresul major al summitului virtual, Statele Unite au precizat că vor rezolva aceste situații prin diplomație. Întâlnirea celor doi lideri vine după reuniunea miniștrilor de Externe ai celor două mari puteri militare.

Fred Pleitgen a explicat că cei doi președinți s-au salutat, iar apoi camerele au fost scoase din încăpere. Discuția are loc ”cu ușile închise”.

”Cei doi își transmit foarte clar care sunt liniile roșii în relațiile dintre statele lor. Partea rusă a spus înainte de această întâlnire că, practic, ceea ce își doresc sunt asigurări din partea SUA și NATO că alianța nu se va extinde către flancul estic și că Ucraina nu va deveni un memblu NATO. Au spus că aceasta este o linie roșie pentru ei”, a explicat jurnalistul.

”Administrația Biden a spus de la început că atunci când vor discuta cu Rusia nu vor lua acest lucru în discuție. Este o greșeală și nu este de ajutor să se vorbească despre o astfel de linie roșie. Într-adevăr, și președintele Biden și secretarul general al NATO au precizat înainte de această întâlnire că nu vor lua act de nicio cerere din partea Rusiei. Cine se alătură NATO este decizia alianței nu a Rusiei, așa că nu vor exista linii roșii în ceea ce privește NATO. Administrația Biden a spus, înainte de această întâlnire, că vrea să-i transmită în mod clar lui Putin că orice invazie a Ucrainei va fi ceva foarte costisitor pentru Rusia, prin impunerea de noi sancțiuni la o scară fără precendent până în acest moment. Va urma un răspuns foarte dur. Aceste discuții sunt foarte dificile,” a adăugat acesta.

Întrebat ce informații dețin serviciile americane cu privire la un eventual atac al Rusiei asupra Ucraine, jurnalistul CNN a explicat că acest lucru nu ar fi chiar bătut în cuie, deși mulți oameni cred că asta urmează să se întâmple. ”Sursele noatre din guvernul american ne spun că și Urainienii cred că urmează o invazie. Până acum, Rusia are puțin sub 100.000 de soldați la granița cu Ucraina, la câtiva kilometrii. Ar putea lansa un atac de acolo sau s-ar putea apropia mai mult”.

”Estimările spun că Rusia poate să comasese la graniță alte câteva zeci de mii de soldați, aproximativ 75.000, care să fie gata să lovească la mijlocul lui ianuarie. Sunt mulți oficiali în SUA care au spus în mod public că Vladimir Putin încearcă să se plaseze într-o poziție în care Rusia, în orice moment, să poată să atace foarte rapid. Cu toate acestea, sursele respective spun că nu este foarte sigur că o decizie oficială a fost luată în acest sens,” a adăugat.

×
Subiecte în articol: Joe Biden Alianţa Nord-Atlantică
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close