Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Generalul Cristian Barbu, despre racheta rusească Satan: "Poate să fie umbrela pentru utilizare a unor încărcături nucleare tactice locale limitate"

Generalul Cristian Barbu, despre racheta rusească Satan: "Poate să fie umbrela pentru utilizare a unor încărcături nucleare tactice locale limitate"

Cristian Barbu, general în rezervă şi fost rector al Academiei Tehnice Miliare, a explicat ce caracteristici are noua rachetă balistică intercontinentala Sarmat (RS-28), supranumită ”Satan 2”, lansată de Rusia şi cat de distrugătoare poate să fie.

Generalul Cristian Barbu, despre racheta rusească Satan: "Poate să fie umbrela pentru utilizare a unor încărcături nucleare tactice locale limitate"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    21 Apr 2022   •   19:12

Potrivit lui Vladimir Putin, racheta Sarmat (RS-28), supranumită ”Satan 2”, este cu adevărat o armă unică, ce va consolida potențialul militar al forțelor armate ruse şi prin care se va asigura securitatea Rusiei în fața amenințărilor externe.

Întrebat de ce Vladimir Putin a ales să prezinte această rachetă acum şi cât de periculoasă poate fi această armă, Cristian Barbu, general în rezervă şi fost rector al Academiei Tehnice Miliare, a precizat:

"Este întradevăr o rachetă intercontinentală care, în mod normal, ar trebui să aibă o bătaie maximă peste 10.000 de km. Poate că bătaia maximă ar fi undeva către 15.000-16.000 de km.

Ar putea să ducă încărcături convenționale chimice, bacteriologice, dar şi nucleare. Este o rachetă cu propulsie cu combustibil lichid ceea ce îi oferă o dinamică aparte, dar şi posibilitatea de a avea mai multe traiectorii destul de flexibile.

Încărcătura utilă, acele focoase, în mod normal, ar trebui să fie greu de localizat, de identificat şi mai ales de neutralizat, dar din ce am văzut ieri din transmisiunea primită de la ruşi, am văzut doar lansarea.

Între lansare şi efectul final unde ar trebui să înregistrăm aceste ogive, adică o distanță de 6.000-7.000 de km, lucrurile se schimbă complet.

Noi nu ştim dacă această rachetă a ajuns cumva la țintă. Ştim cu certitudine, după 24 de ore că a fost lansată, nu ştim însă dacă ea şi-a atins ţinta.

Spun asta pentru că această rachetă este în continuare în lucru. S-a încercat lansarea ei de mai multe ori. Au fost eșuate toate celelalte încercări de până acum.

Ceea ce s-a întâmplat ieri, din opinia noastră a celor care cunoaștem cât de cât astfel de sisteme, lansarea nu a fost un succes deosebit şi nici nu putea să fie că se pare că a fost pe repede înainte şi a dăunat total unei situaţii care să ne pună în pericol sau pe gânduri.

Putin este cel care în acest moment ne-a demonstrat că este cel care conduce întreaga operațiune militară din Ucraina. Astăzi am văzut cum ne-a spus că o parte din operațiunea tactică nu trebuie să se mai desfășoare.

El este cel care până la urmă a dat ordin de mișcare a trupelor de la nord către sud pentru Kiev, a dat noua dispoziție de luptă în planul B sau C, acesta pe care îl vedem cu deplasarea trupelor rusești către vest în zona Donbasului şi către sud.

Atunci înseamnă că a dat această comandă pentru acest test care, după părerea mea, nu este unul reuşit, ci este doar un test de motor rachete şi am văzut sute de astfel de teste.

A dat-o pentru a pregăti următoarea operațiune aceasta din estul Ucrainei şi anume de a atrage atenţia că forţa nucleară a Rusiei nu trebuie neglijată, ceea ce până la urmă trebuie să luăm în calcul o astfel de eventualitate.

Poate să fie o anvelopă să acopere sau să fie umbrela pentru utilizarea, Doamne ferește, a unor încărcături nucleare tactice locale limitate", a spus Cristian Barbu, general în rezervă şi fost rector al Academiei Tehnice Miliare la News Hour with CNN de la Antena 3. 

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close