Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Guvernul dă cu o mână și ia cu două. Se majorează taxele locale - surse

Guvernul dă cu o mână și ia cu două. Se majorează taxele locale - surse

Guvernul este în căutare disperată de bani pentru majorările de pensii, salarii și alocații. Se discută la Ministerul Finanțelor chiar și despre majorarea impozitelor locale și chiar despre taxarea suplimentară pentru cei care au mai multe mașini și terenuri.

Guvernul dă cu o mână și ia cu două. Se majorează taxele locale - surse
Sursa foto: Getty
de Gabriel Dano    |    13 Dec 2021   •   18:27

"Potrivit surselor guvernamentale, la Ministerul Finanțelor se fac în aceste momente calcule ca anumite impozite locale să fie majorate. Vorbim în primul rând de impozitele locale, anumite cote de impozitare să crească chiar și de două-trei ori pentru case și mașini.

Astfel, primarii vor putea să urce cotele de impozitare pentru clădiri sau mașini chiar și de 3 ori. De asemenea, unele impozite ar putea să crească în cazul în care avem mai multe proprietăți. Mai exact, pentru a doua sau a treia proprietate, impozitul să crească chiar și cu 20% pentru anumite clădiri sau mașini.

Până la acest moment, Ministerul Finanțelor nu a oferit un punct de vedere oficial pentru această situație, însă vedem acum că la final de an se caută bani pentru a se putea respecta promisiunile făcute prin programul social de majorare a pensiilor, salariilor sau alocațiilor și în același timp încadrarea în deficitul asumat de 6,2% pentru anul viitor", a transmis reporterul Antena 3 Silvian Trandafir.

Românii vor plăti anul următor cel puțin 4 taxe noi, pregătite deja de Executiv

Sunt schimbări majore pentru toate categoriile sociale iar banii pe care îi vom da în plus statului vor duce la majorarea prețurilor produselor și a facturilor.

În primul rând, programul de guvernare presupune creșterea contribuției la pilonul II de pensie, de la 3,75% la 4,75%, până în anul 2024.

De asemenea, se mai prevede în Planul Național de Redresare și Reziliență o analiză a impozitelor locale. Când a fost întrebat fostul ministru al Finanțelor Publice, Dan Vîlceanu, despre ce este vorba, acesta a declarat că impozitele pe clădiri în orașele mari ar putea fi majorate.

De asemenea, pentru pensionarii care au pensia mai mare de 4,000 de lei, aceștia nu vor mai fi exceptați de la plata contribuției la sănătate, ci vor fi nevoiți să o plătească singuri această contribuție de 10%. Cu alte cuvinte se anulează majorarea pensiei care intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2022.

Sunt și majorări de taxe, sau introducerea de taxe noi. De exemplu, putem vorbi aici de taxa pe mașinile poluante. 

×
Subiecte în articol: taxe locale
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close