Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Ilie Năstase, mărturisiri despre cum era urmărit de Securitate: "Și Ceaușescu era filat!"

Ilie Năstase, mărturisiri despre cum era urmărit de Securitate: "Și Ceaușescu era filat!"

Sportivii de aur ai României erau urmăriţi non-stop de securiştii de aur ai lui Ceauşescu. Timp de 30 ani turnătorii au scris mai mult decât s-au antrenat ei. 7.000 de pagini de stenograme. Telefoane ascultate secundă de secundă, casele pline de microfoane ambientale, fiecare mişcare a sportivilor era raportată în timp real direct la tovarăşul

Ilie Năstase, mărturisiri despre cum era urmărit de Securitate: "Și Ceaușescu era filat!"
de Gabriel Dano    |    19 Mai 2021   •   19:00

Printre cei filați s-a aflat, desigur, și Ilie Năstase, unul dintre cei mai importanți jucători de tenis ai anilor 1970, fiind numărul unu mondial de două ori, în 1972 și 1973 cu 83 de titluri câștigate. Năstase a avut mai multe capitole scrise de securiști în dosarele care ajungeau într-un final pe masa lui Ceaușescu.

"Ei aveau obiceiul să racoleze și dintre sportivi. Toți sportivii de la Dinamo, indiferent de sportul practicat, erau racolați, pentru că ei stăteau între sportivi. Știu și nume, dar nu vreau să le dau. Și atunci era mai ușor pentru ei să afle ce gândește sportivul.

La mine era greu că eu mai înjuram pe arbitru, mai înjuram pe ăla, pe cine mai trebuia să înjur eu atunci, mă lăsau mai în pace, dar vreau să vă spun că și Ceaușescu era filat, ca să știți. Deci, Securitatea nu era Ceaușescu, erau ei. Care sunt și astăzi, dar s-au schimbat din Securitate au devenit Serviciul Român de Informații. 

Pe cine spionează ei? Pe români. De ce nu-i spionează pe străini? Ce au cu românii?", a spus Ilie Năstase.

Întrebat dacă și-a citit dosarele, după ce au fost desecretizate, și dacă a aflat vreun nume care l-ar fi turnat la Securitate, marele sportiv a răspuns:

"Nu! Și de asta nici nu am dorit să le văd, că dacă aflam că vreun prieten de-al meu a dat despre mine informații atunci nu mai dormeam noaptea și muream mai repede", a precizat fostul tenismen.

 

 

×
Subiecte în articol: Ilie Nastase
Parteneri
Cod galben de ploi, grindină și vijelii, în prima zi de minivacanță! Avertizarea meteo ANM vizează 17 județe
x close