Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Insomnia, o problemă care poate ascunde anumite boli grave. Cât de mult ne îmbătrânește lipsa somnului

Insomnia, o problemă care poate ascunde anumite boli grave. Cât de mult ne îmbătrânește lipsa somnului

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 20:31 03 Mar 2023 Modificat la 20:19 03 Mar 2023
somn
Insomnia, o problemă care poate ascunde anumite boli grave. Cât de mult ne îmbătrânește lipsa somnului Sursa foto: Pexels

Fie că vorbim despre adulți, vârstnici sau chiar copii, insomnia afectează deja o mare parte a populației, iar medicii spun că această tulburare poate ascunde boli grave, precum afecţiuni pulmonare, cardiace, diabet sau boli neurologice.

Pe lângă faptul că agravează și bolile deja depistate, lipsa somnului ne afectează memoria şi capacitatea de concentrare, iar primul semn care ar trebui să ne îngrijoreze este perioada mai mare de trei luni în care nu reușim să ne odihnim.

"Insuficiența cardiacă, AVC-urile, boala Alzheimer si demența pot produce și ele tulburări de somn.

Dacă tulburarea de somn persistă, noi considerăm un termen de trei luni ca fiind semnificativ pentru a pune diagnosticul de insomnie", a spus Răzvan Lungu, somnolog.

Citește și: Băutura care prelungeşte viaţa cu până la 8 ani şi ajută la arderea depozitelor de grăsime în mod natural

O altă problemă întâlnită des în rândul pacienților este apneea în somn, manifestată prin oprirea respirației.

"De cele mai multe ori, apneea se asociază cu obezitatea și, uneori, manifestările pot fi reprezentate de insomnie", a explicat Valentin Nedelcu, pneumolog.

Mai mult, insomnia este des întâlnită și în cazul persoanelor care se luptă cu depresia.

"Sunt foarte mulți pacienți din aria noastră de activitate care au această problemă, în cazul diverselor boli psihiatrice", a declarat Eduard Moțoescu, psihiatru.

Insomnia îmbătrânește creierul cu opt ani

Lipsa somnului poate să îmbătrânească chiar și cu opt ani creierul, potrivit cercetătorilor, iar studiile de specialitate din SUA ne arată că, de-a lungul vieții, unu din doi adulți se confruntă cu insomnia.

Specialiştii recomandă ca durata de somn să fie adaptată în funcţie de vârstă.

Şcolarii au nevoie de 9 sau 11 ore de odihnă, adolescenţii de 8 sau 10 ore, adulţii de 7 sau 9 ore, iar vârstnicii de peste 65 de ani de 7 ore de somn.

×
Etichete: insomnie
x close