Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Legea offshore, încă un pas către independenţa energetică a României

Legea offshore, încă un pas către independenţa energetică a României

Aşteptată deja de patru ani, legea offshore, fără de care nu pot fi extrase gazele din Marea Neagră, începe să devină o realitate.

Legea offshore, încă un pas către independenţa energetică a României
Sursa foto: Pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Apr 2022   •   18:37

Actuala coaliţie a depus în sfârşit, astăzi proiectul, urmând ca după Paşte să primească şi votul final. Companiile vor fi impozitate mai puţin, ceea ce va debloca investiţiile, iar liderii promit acces la gaze mai ieftine.

Companiile private vor putea să comercializeze la liber gazele din Marea Neagră, la prețurile și în cantitățile determinate de către acestea. Statul român nu va putea să impună restricţii referitoare la preţ, comercializare, ofertare şi/sau vânzare a hidrocarburilor. 

Doar în situaţie de criza energetica sau dacă sunt probleme privind aprovizionarea cu gaze naturale a României, atunci Guvernul poate lua măsuri de vânzare cu prioritate în Romania a cantităților de gaze extrase. 

Şi, nu în ultimul rând, sistemul de taxare al companiilor din energie a fost schimbat, devenind unul mai prietenos cu investitorii. Această măsură find menită de a debloca investiţiile din Marea Neagră.

Companiile care vor vinde sub preţul de 85 de lei/ MWh, nu vor plăti impozit suplimentar. Pentru tot ce depăşeşte 85 lei/ MWh va fi aplicat un impozit progresiv.

Între 15% şi 70%, în funcţie de preţul de vânzare.

Impozitul va fi de 70% dacă preţul va fi mai mare de 190 lei/MWh.

×
Subiecte în articol: legea offshore
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close