Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Lista măsurilor fiscale pregătite de Guvern | Toți românii sunt vizați

Lista măsurilor fiscale pregătite de Guvern | Toți românii sunt vizați

Lista măsurilor fiscale pregătite de Guvern. Pachetul de ţigări ar putea fi mai scump cu 50 de bani de la 1 iulie, sucurile vor avea preţuri mai mari, firmele vor plăti o taxă de solidaritate, iar pentru casele în care locuim vom plăti mai mult. Sunt doar câteva dintre efectele reformei fiscale, pe care coaliţia de guvernare o are în dezbatere. Adevărate lovituri, în contextul în care avem cele mai mai mari scumpiri din ultimele două decenii.

Lista măsurilor fiscale pregătite de Guvern | Toți românii sunt vizați
Sursa foto: Agerpres
de Andreea Ştefan    |    08 Iun 2022   •   15:42

Este vorba despre o serie de măsuri pregătite de coaliția de guvernare.

De exemplu, de la data de 1 iulie ar putea să intre în vigoare o majorare a accizei la țigări. Mai exact, un pachet s-ar putea majora cu 50 de bani.

De asemenea, ar putea fi eliminat impozitul specific pentru hoteluri și restaurante, care a fost introdus în 2017.

Ar putea fi eliminate acele scutiri acordate persoanelor fizice care vând imobile cu o valoare sub 450.000 de lei.

O altă măsură importantă este aceea că ar putea fi majorată taxa pe valoare adăugată de la 9% la 19% pentru produsele care conțin mult zahăr, produsele nesănătoase.

De asemenea, ar putea fi introdusă taxa de solidaritate propusă de către cei din PSD, dar nesusținută de către cei din PNL și de către președintele Klaus Iohannis. Este vorba despre o taxă de 1% pentru firmele cu o cifră de afaceri anuală mai mare de 100 de milioane de euro.

Lista măsurilor fiscale pregătite de Guvern

O serie de facilități ar urma să dispară pentru angajații din agricultură, industria alimentară sau chiar din construcții. În prezent, aceștia sunt scutiți de plata contribuției la sănătate de 10% și de contribuția la Pilonul II, de 3,75%.

Începând din 2025, etapizat anual, vor începe să plătească contribuții CASS, de 5% în primul an, 7% în al doilea și de 10% în 2028.

Și, de asemenea, clădirile ar putea fi impozitate în funcție de grila notarială, nu în funcție de zonă, cum se întâmplă acum. Asta ar aduce impozite mai mari pentru proprietăți și cu 60% în Capitală.

De asemenea, Guvernul se gândește și la un impozit progresiv, din 2024, de 16 % pe venituri, față de 10% cât este în acest moment.

Schimbări și pentru micro-întreprindere. Ar putea să scadă plafonul de impozitare de anul viitor de la 1 milion de euro, la jumătate, adică 500.000 de euro.

Taxe mai mari vor plăti și cei cei care obțin venituri pe drepturi de autor, profesiile liberale, de exemplu.

Mai exact, cei care au venituri între 12 și 24 de salarii minime brute, vor datora contribuții la nivelul a 12 salarii minime.

 

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close