Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN O femeie din Irpin a fugit din calea bombardamentelor cu 5 pisici, un corb şi un porumbel: "Nu puteam să le las să moară"

O femeie din Irpin a fugit din calea bombardamentelor cu 5 pisici, un corb şi un porumbel: "Nu puteam să le las să moară"

Trupele rusești se îndreaptă spre vest. Astăzi bombe au căzut în Lutsk and Ivano-Frankivsk, unde au lovit două aerodromuri. Acestea sunt în apropiere de Liov, oraș istoric din vestul Ucrainei, transformat acum de voluntari într-un uriaș centru de primire. Majoritatea refugiaților nu şi-au lăsat în urma nici animalele de companie.

O femeie din Irpin a fugit din calea bombardamentelor cu 5 pisici, un corb şi un porumbel: "Nu puteam să le las să moară"
Sursa foto: Antena 3
de Cristi Popovici    |    11 Mar 2022   •   19:36

Astăzi au fost 12 coridoare umanitare prin care civili din mai multe orașe din Ucraina au reuşit să se retragă din zonele bombardate.

În Mariupol, Zaporojie şi Kiev peste 55.000 de civili au fost evacuaţi din zonele care au în ultimile zile au fost atacate sistematic de ruşi.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko a precizat că aproximativ 2.000.000 de persoane au părăsit Capitala spre vestul ţării în zona Lvov unde ne aflăm şi noi acum.

Mulţi au reuşit să iasă din Ucraina în timp ce alţii au ales să rămână pentru a da ajutor armatei care până acum au găsit soluţii ca să împiedice înaintarea convoiului militar rus.

Momentul în care ucrainenii se inundă singuri pentru a preveni intrarea ruşilor în Kiev

Cei care ajung în Lvov sunt găzduiți în şcoli, internate sau pe stadion.

Tatiana este din Irpin, oraș din apropierea Kievului, distrus de bombardamente. Alături de mama ei, a fugit din calea rachetelor rusești şi s-au adăpostit într-o şcoala din Liov. Nu şi-au lăsat în urma nici animalele de companie.

"Ne-am luat cele 5 pisici, un porumbel şi un corb. Plănuim să stăm aici o perioadă. Sperăm că vor recupera Irpin-ul curând. Autorităţile au promis că vor încerca să recupereze oraşul, dar casa noastră a ars", spune Tatiana. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Mărturii cutremurătoare ale refugiaților care s-au salvat din calea bombardamentelor

Zeci de refugiați şi-au găsit adăpost în aceasta scoală. Mulţi din ei sunt de la începutul războiului aici şi nu știu încotro să o apuce.

"Noi aveam un oraş foarte frumos, acum e distrus în totalitate. Se deschide focul asupra caselor cu civili.

Personal casa mea a avut puţin de suferit. Când s-au bombardat cu mortiere, au nimerit fragmente de la explozia bombelor în ea. Noi vrem să nu mai fim bombardați, ca să putem reveni acasă, să începem să reconstruim oraşul nostru", spune o altă refugiată. 

"Rachetele au căzut foarte aproape, casa noastră a ars cu totul, când noi eram în casă, a venit vecinul şi a spus că arde acoperișul. Când plecam, rachetele cădeau foarte aproape, fragmente de bombe cădeau foarte aproape de noi", mai povestește cineva.

Când sună alarmele în oraș, oamenii se ascund în subsolul şcolii, transformat şi in bucătărie

Aici, într-una din școlile din Liov, stau acum 60 de refugiați, dintre care 11 copii, fugiți din Harkov, Mariupol sau Kiev.

"Acolo au avut loc bombardamente foarte grele. Bombarda orașul avioanele foarte tare, ne era foarte tare frică, de aceea eu cu fiica am venit aici", mai spune femeia. 

Trupele rusești se îndreaptă spre vest

Astăzi bombe au căzut în Lutsk and Ivano-Frankivsk, unde au lovit două aerodromuri. 

Bombele au lovit pentru întâia noapte Luţk. Un oraş ferit până acum de atacurile ruşilor. Rachetele ar fi ţintit două obiective strategice: aerodromurile militare din Luțk și Ivano-Frankivsk au fost lovite. Conform autorităţilor locale, cel puțin trei persoane au fost ucise, iar alte șase au fost rănite în urma atacurilor.

"Vreau să spun că sistemul de alertă nu a funcționat deloc. Sistemul de alertă operat de Forțele Armate ale Ucrainei. Administrația militaro-civilă și armata vor afla de ce nu a funcționat acesta", spune Ihor Polishchuk, primarul din Luţk.

Localităţile vestice lovite vineri se află foarte aproape de Liov, orașul devenit refugiu pentru ucrainenii care fug din calea bombardamentelor.

Pe de altă parte, în apropiere de Kiev, noi imagini din satelit arată cum convoiul rusesc, lung de 60 de kilometri, se dispersează în câmpuri și zone împădurite.

"Nu fac decât să urmeze standardele normale, pe care ar fi trebuit să le urmeze încă de la început. Standarde conform cărora soldaţii se antrenează atunci când se opresc. Nu staţionezi în drum, nu rămâi expus, cauţi un adăpost, fie că vorbim de copaci sau de orice altceva

Noile atacuri ar putea însemna pentru Rusia retragerea statului de ţară favorită în ceea ce privește relațiile comerciale, pe care le are cu Statele Unite, statele G7 şi Uniunea Europeană", spune David Petraeus, general în rezervă, potrivit CNN.

"Cred că poporul american ştie cât de importantă este această luptă. Cred că ştie că, pe cât de dureros este prețul astăzi, costurile vor fi mai mari dacă nu acționăm acum pentru a face față acestui tiran", spune Joe Biden, preşedinte al Statelor Unite ale Americii

Deşi Statele Unite sprijină Ucraina în conflictul cu ruşii, oficialii americani nu îşi doresc, sub nicio formă, o confruntare directă cu Moscova.

Între timp, trupele ruseşti înaintează şi spre Kiev, acolo unde ucrainenii continuă să se apere cu îndârjire.

×
Subiecte în articol: Lvov
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close