Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Experții explică ce este microbiomul şi cum ne poate ajuta să trăim mai mult | Alimentele care ne pot scoate din depresie

Experții explică ce este microbiomul şi cum ne poate ajuta să trăim mai mult | Alimentele care ne pot scoate din depresie

Mâncarea ar putea să fie sursa mai multor probleme decât se ştia până acum. Oamenii de ştiinţă care studiază bacteriile şi microbii care trăiesc în interiorul corpului nostru spun că dezechilbrele produse aici din cauza alimentaţiei sunt majore. 

de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Apr 2024   •   19:30

Studiile sugerează că alimentele pe care le mâncăm ar putea fi asociate cu afecțiuni precum anxietatea, depresia și tulburările de spectru autist. Înţelegerea modului în care funcţionează poate duce chiar şi la soluţii pentru prelungirea vieţii. Sunt concluziile prezentate de Senatul Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României într-o dezbatere recentă.

Un microbiom sănătos este esențial pentru prelungirea vieții și menținerea stării de sănătate. Studiile au arătat că adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și limitarea stresului, poate contribui la menținerea unui microbiom divers și echilibrat.

„Ştiinţa care vine din spate este epigenetica, adică stilul de viață, unde nutriția joacă un rol foarte important. Ei, în acest context, felul în care putem să ținem în control, să modulăm sau să optimizăm activitatea unor microorganisme prin alimentația de zi cu zi,  toate aceste mecanisme pot să ducă la un control și o gestiune mai bună, pornind de la controlul greutății, de la tot ce înseamnă psiho-emoțional”, a declarat nutriţionista Mădălina Oprişan.

„Să mâncăm în cunoștință de cauză, adică atunci când mâncăm să avem capacitatea de a discerne ce este bun și ce este rău, să avem capacitatea de a citi eticheta, să avem capacitatea de a ne gândi de unde provine alimentul, care este filiera pe care el a ajuns la consumator”, ne sfătuieşte şi Gabriela Bahrim, decan al Facultăţii de Știința și Ingineria Alimentelor.

De asemenea, probioticele și prebioticele au devenit populare pentru capacitatea lor de a promova o floră intestinală sănătoasă.

“Ca să dau exemple, consumăm murături. În murături sunt metabiotice; consumăm produse fermentate, cum ar fi de exemplu maielele utilizate în panificație obținute în condiții casnice”, mai spune Gabriela Bagrim.

Speranța este că în viitor, înțelegerea profundă a microbiomului ar putea duce la dezvoltarea unor intervenții personalizate care să îmbunătățească sănătatea umană și să prelungească viața în mod semnificativ.

„Cele mai importante suplimente care țin de longevitate sunt Omega 3, care au și studii medicale în spate și sunt dovedite a fi eficiente. Alături de Omega 3 avem vitamina D3, care trebuie luată în asociere cu vitamina K”, precizează Raluca Prodan, preşedinte AGMP:

Studiile despre microbiom pot deschide noi perspective pentru prevenirea și tratamentul unor boli cronice și degenerative, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții și prelungirea acesteia pentru milioane de oameni din întreaga lume.

Informaţiile au fost prezentate de specialişti în cadrul unui eveniment internaţional dedicat alimentaţiei, organizat de Institutul de Cercetări Alimentare R&D şi Fundaţia Dan Voiculescu pentru dezvoltarea României, prin Senatul Ştiinţific.

×
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close