Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Măsuri extreme din cauza secetei. Judeţele în care apa este raţionalizată

Măsuri extreme din cauza secetei. Judeţele în care apa este raţionalizată

Apa potabilă devine din ce în ce mai preţioasă, spune chiar ministrul Mediului, care ne îndeamnă la economie. Deja, în cele mai multe judeţe din ţară, sunt localităţi întregi unde resursele sunt raţionalizate. Într-un comunicat, reprezentanţii Apelor române ne liniştesc, şi spun că avem rezerve suficiente... deocamdată.

Măsuri extreme din cauza secetei. Judeţele în care apa este raţionalizată
de Andreea Ştefan    |    19 Iul 2022   •   19:45

La nivel național, avem o alimentare cu apă pentru populație, din 40 de lacuri, în regim natural.

Chiar și așa, reprezentanții Autorității Apelor Române susțin că, pentru câteva săptămâni, poate chiar până la finalul anului, am putea avea o alimentare optimă cu apă către populație, dat fiind faptul că cele 40 de lacuri asigură necesarul de cel puțin 70%.

În acest moment avem peste 214 localități din 17 județe ale țării, precum Botoșani, Iași, Vaslui, Suceava, Galați, Bacău sau Vrancea, în care avem o alimentare cu apă în regim restricționat.

E adevărat, cele mai mari probleme le avem în județele Bacău, Neamț și Vrancea, acolo unde sursa de apă este una subterană, iar restricțiile sunt determinate de creșterea consumului de apă pentru irigații.

Totodată, cele mai mari probleme sunt înregistrate în mediul rural, unde avem peste 345 de localități din județe precum Botoșani, Iași sau Vaslui, în care fântânile au secat parțial.

”Într-adevăr, sunt multe localităţi unde apa potabilă devine din ce în ce mai preţioasă şi, fără protejarea acestei ape potabile, care, aşa cum am spus şi săptămânile trecute, trece printr-un amplu proces de filtrare, de pregătire pentru consum.

Această apă potabilă trebuie protejată şi aceste măsuri de restricţionare a consumului vin exact în sprijinul, în protejarea resursei şi asigurarea apei potabile pe termen mediu şi lung”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

×
Subiecte în articol: seceta rationalizare
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close