Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN ”Drogurile” pe rețetă, vândute fără probleme în farmacii: ”După două, trei săptămâni devenisem dependent de acel medicament”

”Drogurile” pe rețetă, vândute fără probleme în farmacii: ”După două, trei săptămâni devenisem dependent de acel medicament”

Tot mai mulţi copii şi adolescenţi iau cu pumnul medicamente pentru tratarea insomniei, durerii sau depresiei. Nu cu apă, ci combinate din abundenţă cu băuturi alcoolice pentru a avea efectul drogurilor.

de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Ian 2024   •   19:04

O durere de spate, care nu a cedat cu analgezice uşoare, l-a determinat pe Mircea să încerce un medicament puternic, pe care medicul i-l recomandase bunicului său, care trecea prin chinuri groaznice, provocate de cancer.

 ”Am luat unul, am văzut că mă simt bine. Cu timpul, am crescut doza la două, la trei pastile. La un moment dat, luam câte trei pastile și le combinam și cu alcool, în general cu tărie, puţină tărie. După două, trei săptămâni devenisem dependent de acel medicament”, a spus Marius, fost consumator, pentru Antena 3 CNN. 

Pentru scurt timp, pastilele pentru tratarea durerii, depresiei şi insomniei oferă vise şi bucurie, apoi doar coşmaruri, dependenţă şi grave probleme de sănătate.

”Tramadol este un medicament pentru diminuarea durerilor severe sau moderate. El poate fi abuzat de persoane obișnuite cu consumul de opioide, care când nu au astfel de substanţe, le substituie cu Tramadol”, a declarat Bogdan Gheorghe, medic Agenţia Naţională Antidrog.

Deşi Tramadol, Cinolazepam sau Zopiclona se eliberează doar pe bază de reţetă, un pacient îşi poate procura, în aceeaşi lună, mai multe reţete de la medici diferiţi, şi implicit mai multe pastile, fără să poată fi depistat.

Citește și: Secretele longevităţii, dezvăluite de experţi: "Există trei diferențe cheie între cei mai în vârstă oameni din lume"

Doar medicamentele prescrise pe reţete verzi şi galbene se află sub control. La cererea Agenţiei Naţionale Antidrog, Ministerul Sănătăţii va introduce şi aceste substanţe pe lista celor eliberate în condiţii speciale.

Pe de altă parte, poliţiştii şi procurorii sunt responsabili să depisteze reţelele care vând ilegal astfel de medicamente.

”Aceste medicamente sunt deturnate din circuitul legal, fie că sunt deturnate de la producător sau de la transportator, de la depozit sau de la farmacie, cu reţetă falsă sau fără respectarea normelor. 

Un flacon costă 20-30 de lei, iar un comprimat se vinde pe piaţa neagră cu 3, 4, 5 lei”, a mărturisit Cătălin Țone, expert antidrog, pentru Antena 3 CNN.

Aşa s-a ajuns ca medicamentele cu conţinut stupefiant să fie pe locul 3 în topul preferinţelor de consum ale tinerilor cu vârste între 14 şi 18 ani.

”În cele mai multe cazuri există o combinatie de substanțe care se consumă. Şi aici vorbim despre cannabis, opioide, fie că sunt ele de sinteză, analgezice, hipnotice, sedative. De foarte multe ori, vedem că se consumă nişte substanţe la care nici nu ne-am aştepta”, a spus Cristina Anghel, medic primar psihiatrie pediatrică.

În Romania, sunt deja peste 200 de substanțe psihotrope sau stupefiante, care pot fi eliberate doar cu reţete speciale. Printre ele, diazepam, codeină, metadonă, fentanil ori oxicodonă, substanţe pe care mii de consumatori de droguri încă reuşesc să şi le procure ilegal. 

×
Subiecte în articol: medicamente reteta speciala
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close