Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, despre militarii americani trimişi în România: "NATO are un mesaj clar. Nu este o mișcare tactică, ci este o mișcare pragmatică"

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, despre militarii americani trimişi în România: "NATO are un mesaj clar. Nu este o mișcare tactică, ci este o mișcare pragmatică"

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a explicat anunțul purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, potrivit căruia SUA trimite trupe americane în Europa. În Polonia și Germania vor ajunge 2.000 de soldați americani, iar în România, 1.000.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, despre militarii americani trimişi în România: "NATO are un mesaj clar. Nu este o mișcare tactică, ci este o mișcare pragmatică"
Sursa foto: hepta
de Claudia Popovici    |    02 Feb 2022   •   18:21

Întrebat dacă are vreo informație despre o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina şi de ce a făcut solicitare pentru trupe militare americane, ministrul Apărării Vasile Dîncu a spus:

„Nu este solicitare nouă. De trei ani de zile după Crimeea toate statele din est au cerut o prezență a forțelor aliate în flancul de est. Nu este legată neapărat de o înrăutățire a situaţiei de la granița Ucrainei.

„Nu este o mișcare tactică, ci este o mișcare pragmatică"

Nu este o mișcare tactică, ci este o mișcare pragmatică în care este vorba nu numai de a răspunde unei cereri de securitate pe care o au țările din NATO, ci şi a răspunde pragmatic şi direct la o negare a cererilor aberante a Federației Ruse, acelea de a se construi aici o zonă tampon sau o zonă de influență din care să lipsească forţele NATO.

NATO mesaj clar pentru Rusia

NATO a vrut să arate prin asta că nu numai că nu vor retrage efectivele de aici, ci chiar vor îmbunătății acestă prezență cu rol 100% defensiv", a spus ministrul Apărării Vasile Dîncu. 

„Nu înseamnă că România este în pericol, dar este o dovadă că este apărată"

„Pericolul este întotdeauna. În NATO există pentru fiecare situaţie planuri. Ceea ce trebuie să facem noi este să ne asigurăm pentru ceea ce este mai rău.

Nu înseamnă că România este în pericol, dar înseamnă că are încă o dovadă că în cazul unui conflict este apărată.

Mesajul pentru România este un mesaj puternic şi pentru Rusia că întreg flancul estic este unul de care NATO se preocupă şi că apară aceste populații", a mai spus Vasile Dîncu, ministrul Apărării. 

Ce vor face militari americani în România

„Militarii americani se vor plasa aici şi se vor pregăti împreună cu trupele noastre. Vom avea programe comune de antrenament şi vom fi pregătiţi pentru o posibilă situaţie de conflict", a spus Vasile Dîncu la News Hour with CNN de la Antena 3. 

Pentagonul a confirmat oficial că 1.000 de militari americani vor fi trimiși în România: ”Suntem gata să ne apărăm aliații”

John Kirby și-a început conferința de presă cu afirmația că un război cu Rusia nu este inevitabil.

„Nu știm dacă Rusia a luat o decizie finală de a invada Ucraina, dar este clar că are această intenție. Conflictul nu este inevitabil. Statele Unite vor căuta o soluție diplomatică”.

Kirby a anunțat că 1.000 de soldați americani vor fi repoziționați din Germania în România, în timp ce alți 2.000 urmează să fie dislocați în Europa din SUA, zilele următoare.

Aceste trupe sunt completate de alți 8.500 militari aflați în prezent în SUA, care au fost mobilizați săptămâna trecută „pentru o pregătire sporită de desfășurare”, dacă este necesar, a adăugat Kirby.

Și alte state NATO precum Marea Britanie, Franța și Danemarca au decis să trimită trupe pentru asigurarea securității aliaților din flancul estic. De asemenea, oficialul Pentagonului a mai spus că SUA salută anunțul Franței de a trimite și ea militari în România.

 

×
Subiecte în articol: Vasiole Dîncu ministrul Apararii
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close