Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Motivele pentru care americanii au cerut amânarea invaziei din Gaza: "Suntem îngrijorați de o potențială escaladare"

Motivele pentru care americanii au cerut amânarea invaziei din Gaza: "Suntem îngrijorați de o potențială escaladare"

Administrația Biden este îngrijorată de faptul că Israelul nu are obiective militare realizabile în Gaza și că forțele de apărare israeliene nu sunt încă pregătite să lanseze o invazie terestră cu un plan care să funcționeze.

de Ştefan Petrică    |    24 Oct 2023   •   18:42

În convorbirile telefonice cu omologul său israelian, Yoav Gallant, secretarul apărării Lloyd Austin a subliniat necesitatea de a analiza cu atenție modul în care se poate intra în forţă în Gaza, acolo unde Hamas are rețele complicate de tuneluri sub zone dens populate.

În declaraţiile publice însă, oficialii administrației Biden au insistat asupra faptului că Statele Unite nu au spus Israelului ce să facă și că susțin în continuare invazia terestră. 

Pentagonul i-a trimis în Israel pe generalul-locotenent James Glynn, împreună cu alți ofițeri, pentru a-i ajuta pe israelieni să facă față provocărilor unui război urban.

Un oficial al departamentului de apărare al SUA a declarat că trimiterea generalului Glynn, nu înseamnă că Pentagonul ia decizii pentru Israel. Generalul, a spus oficialul, nu va fi pe teren în Israel dacă va începe o incursiune în Gaza.

Citește și: "Ei înfig ace sub unghiile oamenilor. Asta e natura lor!". Fiul unuia dintre fondatorii grupării teroriste din Gaza, dezvăluiri terifiante

"Suntem îngrijorați de o potențială escaladare. De fapt, ceea ce vedem este perspectiva unei escaladări semnificative a atacurilor împotriva trupelor noastre și a oamenilor noștri din întreaga regiune.

Și, din acest motiv, vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că trupele noastre sunt într-o poziție bună și corectă. Că sunt protejate și că avem capacitatea de a răspunde", a declarat Lloyd Austin, secretarul american al Apărării.

Oficialii americani au devenit din ce în ce mai îngrijorați de faptul că o invazie terestră în Gaza ar putea duce la pierderi uriașe de vieți omenești în rândul civililor.

Dar administrația Biden este, de asemenea, îngrijorată, potrivit oficialilor citaţi de The New York Time, de faptul că Forțele de Apărare ale Israelului nu au încă o soluţie militară clară pentru a atinge obiectivul premierului Benjamin Netanyahu de a eradica Hamas.

În discuțiile cu oficialii israelieni, oficialii americani au declarat că nu au văzut încă un plan de acțiune realizabil.

Președintele Biden a făcut aluzie la acest lucru în mod public

În timpul discursului său de la Tel Aviv de săptămâna trecută, el a avertizat că Israelul va avea nevoie de claritate în ceea ce privește obiectivele și de o evaluare onestă cu privire la faptul că drumul pe care se află va atinge aceste obiective.

În timp ce ostaticii rămân în captivitate și sute de mii de palestinieni au îndurat o nouă zi cu puțină apă și mâncare, există noi semne că conflictul ar putea să se agraveze.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat într-o declarație video difuzată luni că țara sa se pregătește pentru o "operațiune multilaterală" împotriva Hamas din aer, de la sol și de pe mare.

În timp ce vizita o bază navală israeliană, el le-a spus soldaților săi, citez: "Faceți-vă treaba; pregătiți-vă. Vom avea nevoie de voi", a relatat Rafael Romo, corespondent CNN.

Oficialii americani au declarat că Israelul trebuie să decidă dacă, de exemplu, să încerce să elimine Hamas prin atacuri aeriene chirurgicale combinate cu raiduri țintite ale trupelor de operațiuni speciale - așa cum au făcut avioanele de război americane și trupele irakiene și kurde în Mosul - sau să intre în Gaza cu tancuri și infanterie, așa cum au făcut pușcașii marini și soldații americani, împreună cu forțele irakiene și britanice, în Falluja în 2004.

Ambele tactici vor duce la pierderi grele, au declarat oficialii americani, dar o operațiune terestră ar putea fi mult mai sângeroasă, atât pentru trupe, cât și pentru civili.

×
Subiecte în articol: Război în Israel SUA Joe Biden
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close