Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Primul caz de infectare cu noua variantă sud-africană în Europa. Ce spun medicii români

Primul caz de infectare cu noua variantă sud-africană în Europa. Ce spun medicii români

Noua variantă a Coronavirusului - cu cele mai multe mutaţii de până acum - pune "frână de urgenţă" călătoriilor înspre şi dinspre Africa de Sud, acolo unde se extinde periculos de repede.

Primul caz de infectare cu noua variantă sud-africană în Europa. Ce spun medicii români
Sursa foto: Hepta/ Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Alexandra Ionescu    |    26 Noi 2021   •   18:42

Uniunea Europeană a propus oficial, în această seară, suspendarea călătoriilor şi tot mai multe state europene impun măsuri stricte. Mai grav este că noua variantă, supermutantă, a fost identificată deja în Europa.

Cazul identificat în Europa vine după cel anunţat tot azi, în Israel. În acest context, Organizația Mondială a Sănătății s-a reunit în şedinţă pentru a stabili dacă varianta B.1.1.529 este "una de interes" sau "una îngrijorătoare". Până atunci, Uniunea Europeană propune oficial suspendarea tuturor zborurilor din sudul Africii.

”Acum este important ca noi toţi din Europa să acţionăm foarte rapid, decisiv şi unificat. Comisia Europeană a propus astăzi statelor membre să activeze frâna de urgenţă pentru călătoriile din ţările din sudul Africii şi alte ţări afectate pentru a limita răspândirea noii variante. Toate călătoriile aeriene către aceste ţări ar trebui suspendate până înţelegem în mod clar despre pericolele puse de acestă nouă variantă.

Iar călătorii care se întorc din această regiune ar trebui să respecte reguli stricte de carantină”, a spus Ursula Von Der Leyen.

Primele state europene au reacţionat deja. Şi au început să instituie restricţii dure de călătorie. B.1.1.529 este o variantă supermutantă a virusului SARS COV 2. Cercetătorii care au apucat să facă deja primele studii spun că ar scădea eficacitatea vaccinurilor cu aproximativ 40 la sută. Ba mai mult, până şi celulele T, despre care s-a tot vorbit că ajută sistemul imunitar, ar fi "păcălite".

”Primele indicii pe care le avem despre această variantă arată că poate fi mai contagioasă decât varianta delta şi că vaccinurile actuale ar putea fi mai puţin eficiente împotriva ei. Ca să fie limpede, nu am detectat această nouă variantă în Regatul Unit, la acest moment, dar am spus mereu clar că vom acţiona pentru a proteja progresul pe care l-am făcut”, a afirmat Sajid Javid, secretarul britanic al Sănătății.  

În acest context, apar noi îngrijorări sunt şi în România. Asta după ce valul 4 a luat aproximativ 20 de mii de vieţi.”

Alexandru Rafila: ”Dacă vaccinurile vor deveni mai eficiente, vor fi adaptate tulpinilor circulante, deocamdată vorbim de aceleași vaccinuri elaborate la sfârșitul anului trecut, care au o eficacitate sub 50 la sută, dacă discutăm de tulpina Delta, față de 90%, cât avea în fața tulpinii originale.

Medicii atrag atenţia că sistemul medical românesc nu ar mai putea trece printr-un nou val dezastruos

”Orice număr l-am înmulti cu un număr mai mare va da mai multe cazuri grave, lucru care poate sa sufoce, sistemul medical, asa cum a făcut si aceasta varianta fata de alte valuri”, potrivit Medicului Valentin Nedelcu, pneumolog la Spitalul Colentina.

”Nu avem o imunitate de turma din pacate, pentru ca nu suntem vaccinati in procentul care ar trebui”, a spus Diana Ionescu, director medical Spitalul victor Gomoiu.

Existenţa variantei B.1.1.529 a fost dezvăluită joi în Africa de Sud, unde există în jur de 100 de cazuri.

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close