Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Oscilaţiile de temperatură din această perioadă, un adevărat pericol pentru sănătate: ”Riscul de a face complicații este mult mai mare”

Oscilaţiile de temperatură din această perioadă, un adevărat pericol pentru sănătate: ”Riscul de a face complicații este mult mai mare”

Oscilațiile de temperatură din această perioadă sunt un adevărat pericol pentru imunitate și atrag după sine probleme de sănătate. Trecerile bruște de la frig, ploaie și vreme mohorâtă la căldură dau peste cap funcționarea organismului.

de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Noi 2023   •   19:26

 Medicii atrag atenția să ne prezentăm la cabinet după primele simptome. Febra, frisoanele sau stările de greață sunt primele semne care ar trebui să ne trimită la un consult.

Schimbările bruște de temperatură chiar și cu 10 grade fac ca organismul să resimtă un stres puternic.

”Cred că era absolut evident pentru toată lumea că sezonul rece va începe chiar dacă este încălzirea globală și au fost temperaturile destul de sus. Vom vorbi de o circulație și pentru virusurile gripale, într-o măsură mai mică despre Covid și alte virusuri care se transmit pe cale respiratorie.

Camerele de gardă vor avea mai multe prezentări pentru acești pacienți cu infecție respiratorie”, a declarat doctorul Adrian Marinescu.

Citește și: Peste 86.000 de cazuri de infecţii respiratorii înregistrate în ultima săptămână, în ciuda vremii calde

Specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că prezentarea la medic este absolut necesară încă de la primele simptome, ca să nu apară ulterior complicaţii.

”Am avut răgușeală, strănutam, îmi curgeau ochii”, a mărturisit o femeie. 

Persoanele în vârstă resimt mult mai puternic stresul și sunt îngrijorate cu privire la complicațiile care ar putea apărea pe parcurs.

”Sunt și bătrână, sunt și bolnavă și speriată. Mai beau ceaiuri, mai pun masca”, a spus o altă femeie.

”Cel mai bine ne protejăm prin vaccinare”

Specialiștii ne recomandă să ne vaccinăm din timp pentru a evita complicațiile.

”Cel mai bine ne protejăm prin vaccinare și este posibil ca fiecare pacient să primească rețeta de la medicul lui de familie sau alt medic cu care vine în contact”, a spus doctor Daciana Toma.

De asemenea, este important să avem grijă în mod special cu persoanele vârstnice din familie, pentru că ei fac parte din categoria celor cu risc ridicat de a dezvolta boli mult mai grave.

”Este evident că cel mic dacă are simptomatologie nu va merge la școală, noi nu vom merge la serviciu pentru că riscul să apară focare există și mai ales că dacă infectezi o persoană în vârstă care are boli cronice, riscul de a face complicații este mult mai mare”, 

 Medicii oferă o serie de recomandări pentru a evita pe cât posibil infecțiile respiratorii.

”Măsuri valabile pentru orice epidemie cu virusuri respiratorii: spălatul pe mâini, evitarea zonelor aglomerate și nu în ultimul rând, îngrijirea pe care ne-o acordăm. Modul în care ne alimentăm, cât efort fizic facem, cum dormim și cât dormim”, a mai completat doctor Daciana Toma.

Pe de altă parte, fluctuațiile de temperaturi pot declanșa fobii, depresii și nevoia de izolare. Tot ele sunt responsabile și de agravarea unor afecțiuni cardiace.

×
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close