Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Ouă vândute la preţ record, înainte de Paşte | Cine are interes ca românii să mănânce tot mai scump

Ouă vândute la preţ record, înainte de Paşte | Cine are interes ca românii să mănânce tot mai scump

Oul, alimentul vedetă al acestei luni, a ajuns să se vândă la prețuri record. Iată cât a ajuns să coste un cofraj de ouă, înainte de Paşte şi ce spun specialiştii despre explozia de preţuri înainte de Sărbători. Cine are interes ca românii să mănânce tot mai scump.

de Claudia Popovici    |    03 Apr 2023   •   19:22

Datele statistice din anii precedenți arată că în perioada Sărbătorilor Pascale, consumul de ouă crește cu aproximativ 50% față de o lună obișnuită.

În această perioadă un cofraj de o costă și cu 15 lei mai mult decât anul trecut. Asta deși în România prețul unui ou la poarta fermei este în continuare printre cele mai mici din Uniunea Europeană.

"S-au scumpit ouăle, față de anul trecut. S-au scumpit, dar asta ăstea sunt prețurile. N-avem ce facem la pensiile care le avem. Toate sunt scumpe. Familie mai mare și cumpărăm mai puține, că de unde atâția bani. Reducem, facem la jumătate, la redus", spune o femeie.

"E rău! La pensia noastră la piață sunt mai ieftine. Umblăm şi noi de colo colo", mai spune o pensionară. 

Cât a ajuns să coste un cofraj de ouă, înainte de Paşte

În luna aprilie 2022, un cofraj de ouă costa 30 lei, iar în septembrie crescuseră deja prețul la 36 lei.

În aprilie 2023 însă, un cofraj de ouă costă în medie 45 lei, adică un adaos de 15 lei.

Asta în timp ce în 2022, prețul mediu al fermierului român a fost cel mai mic dintre toate statele membre, doar 0,59 de lei pe bucată, față de media la nivelul Uniunii Europene de 0,75 de lei pe bucată.

"Costul produsului care pleacă de la noi din fermă a crescut între 30 și 40 la 100, într-adevăr, dar asta nu înseamnă că ne-a crescut și nouă, producătorilor, profitul.

Din contră, noi în această perioadă APIA, încercăm să trecem momentul", Cornel Stroescu, reprezentant fermă avicolă.

Preţurile vor continua să crească | Avertismentul producătorilor

Producătorii susțin că scumpirile nu se vor opri aici.

"Dacă vor crește în continuare prețul la energie, așa cum s-au anunțat, cu siguranță va trebui să creștem și noi prețul la la produs, pentru că astfel nu mai putem produce", a mai spus Cornel Stroescu, reprezentant fermă avicolă.

Cât a ajuns să coste un cofraj de ouă gata vopsite

În magazine au apărut și cofrajele cu ouă gata vopsite. Un carton cu 10 bucăți costă în medie 26 lei.

Dar prețurile au explodat în cazul tuturor alimentelor de bază și creșterile nu s-au oprit și nici nu este vreun semn că se vor opri.

Analist economic: "Am ajuns raiul intermediarilor în România"

Adrian Negrescu, analist economic, a explicat cine se face vinovat de creşterea preţurilor şi cine are interes ca românii să mănânce tot mai scump.

"Am ajuns raiul intermediarilor în România și unul dintre vinovați este statul pentru că a lăsat loc acestor intermediari, acelor speculanți care fac ca prețul ouălor, să crească de la zero 40, de la 0,40 lei la poarta fabricii, să ajungă la un 1.50 lei, chiar un 1.70 lei, în momentul de față văd în unele magazine.

De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că nu există controale, controale pe lanțurile economice și nu există o limitare a profiturilor. le-aş spune nesimțite pe care acești intermediari le au.

Şi mai avem o serie de vinovați, rețele de hipermarket-uri care din punctul meu de vedere, au ajuns să facă politica comercială în sectorul agroalimentar în România, fără ca autoritățile statului, fără ca clienții lor, să poată să aleagă între diversele produse.

Să nu uităm, Consiliul Concurenței chiar anchetează înțelegerile din piață pentru trei dintre cele mai folosite cele mai uzuale produse alimentare de bază.

Nu e vorba să plafonezi prețurile, ci să faci controale pe lanțurile de la producători la la distribuție și să vezi exact unde sunt adaus-urile astea comerciale uriașe, de 300-400% care fac ca prețul produselor alimentare de bază să crească atât de mult. Acolo poți interveni cu niște controale de ordin economic, să vezi într-adevăr, dacă există evaziune fiscală.

Pe de altă parte, poți să faci un lucru care l-a făcut, de pildă, Portugalia, să reduci TVA-ul la produsele alimentare de bază sau la o parte din produsele alimentare de bază, ca să dai o gură de oxigen oamenilor.

De ce? Pentru că altfel ajungem cum se întâmplă cu apa minerală? Știți că de la 1 ianuarie a crescut TVA-ul apa minerală la 19%. Ce s-a întâmplat imediat? Românii s-au întors la apa de la robinet. E cam despre asta este vorba. Despre modul în care taxăm și controlăm acest element esențial în securitate alimentară a populației", a explicat Adrian Negrescu, analist economic, la News Hour with CNN de la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: preţ alimente
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close