Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Pericol pentru șoferii români, după ce expiră plafonarea tarifelor RCA. Președinte COTAR: "Va fi o mărire de cel puțin 50%"

Pericol pentru șoferii români, după ce expiră plafonarea tarifelor RCA. Președinte COTAR: "Va fi o mărire de cel puțin 50%"

La toamnă, când expiră plafonarea tarifelor, firmele ar putea să scumpească polițele RCA.

de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Aug 2023   •   18:41

Confederaţia Operatorilor şi Transporatorilor din România a anunțat datele centralizate.

Reprezentanţii COTAR susţin că firmele de asigurări au avut profituri fabuloase, beneficiind și de facilități fiscale unice în România.

Profitul multinaţionalelor a crescut de 12 ori în ultimii 2 ani, iar din toamnă, preţul RCA va creşte din nou, odată cu eliminarea plafonului.

În 2022, firmele de asigurări au plătit doar 15,6% din încasările RCA către service-uri.

Citește și: Schimbări majore pentru poliţele RCA | Detalii despre plata asigurărilor pentru trotinete și biciclete 

În cazul primelor pe toate clasele de asigurare, procentul e şi mai mic.

Puţin peste 7 procente a ajuns către unităţile reparatoare.

Mai mult decât atât, din costurile pentru reparaţii manopera reprezintă doar 1,47% din valoarea primelor încasate pentru RCA.

Astfel, firmele de asigurări au încasat din Poliţele RCA în 2022 - 7,59 de miliade de lei, echivalent a un miliard şi jumătate de euro, iar totalul despăgubirilor plătite în baza poliţelor RCA a fost de doar 2,7 miliarde de lei, undeva la 500 de milioane de euro.

În tot acest context, transportatorii susţin că impozitele pe care le plătesc firmele de asigurări sunt infime raportate la cifra de afaceri.

"Am făcut de luni de zile adrese către Parlamentul României. Nu am primit niciun răspuns.

Ne-au promis că o instituție financiară românească va emite polițe RCA. Se pare că sunt interese foarte mari de nicio instituție financiară nu va emite polițe RCA.

Pe de altă parte, din totalul primelor subscrise în 2022 de 16,5 miliarde de lei, 7,52 miliarde de lei a fost numai pe RCA, încasări.

Iar noi, transportatorii plătim taxe, impozite, RCA, exact când ni se spune să plătim.

Asistăm la niște falimente în ultimii doi ani de zile și după ce ne judecăm doi, trei ani de zile pentru a ne câștiga în instanță și noi ca cetățeni, și noi ca transportatori ca să câștigăm daunele pe care trebuie să ni le plătească asiguratorii, ne trezim cu falimente și ne trezi că mai stăm doi ani de zile pe la Fondul de Garantare ca să ne luăm banii.

Premierul României încă nu știe toate aceste date.

Din toamnă vom avea o mare surpriză. Deja nu s-a respectat aproape nimic din această plafonare.

În Octombrie se termină plafonarea. Veți asista la o mărire de cel puțin 50%.

Vom ieși în stradă pentru că nu mai putem face față la cheltuieli", a spus Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: asigurări RCA COTAR
Parteneri
Ultima zi de vacanţă pentru politicieni. Urmează o lună grea
x close