Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Plafonarea adaosului comercial, aplicată deja într-un lanţ de magazine din România | Reacţia românilor

Plafonarea adaosului comercial, aplicată deja într-un lanţ de magazine din România | Reacţia românilor

Plafonarea adaosului comercial va fi impusă de la 1 august. Un lanț de magazine a ieftinit deja produsele. Astfel, în urma unui demers Antena 3 CNN am aflat cât de mare va fi cu adevărat reducerea prețurilor la cele 14 alimente alese de Guvern.

Plafonarea adaosului comercial, aplicată deja într-un lanţ de magazine din România | Reacţia românilor
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Iul 2023   •   19:20

Guvernul a publicat în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență pentru plafonare a adaosului comercial la 14 produse alimentare de bază, din data de 30 iunie, însă, aceste alimente au fost deja ieftinite la unul dintre lanțurile de magazine din țară.

Cartoful, de exemplu, un produs care a avut scumpiri record în ultimul an, este astăzi cu un preț puțin mai mic la raft, după ce adaosul comercial a fost plafonat. Îl găsim la 3,50 lei, de la 4 lei, cât era înainte.

"Noi ne susținem clienții de multă vreme, pentru că sunt fel de fel de nevoi, drept care pentru noi chiar nu a fost deloc o dificultate să facem acest pas mai devreme", spune reprezentantul magazinului care a aplicat deja reducerea la alimente. 

Printre produsele ieftinite se numără și pâine, făină, fructele sau produse lactate. Cu toate astea, ieftinirile au fost observate cu greu de români.

"Eu caut unde e prețul mai mic, că o fi bun, că o fi rău", spune o pensionară.

"E cam greu. Salariile fiind mici, e greu și pensiile la fel", mai spune o femeie.

Pâinea, un alt produs considerat a fi de bază, îl găsim acum cu 4,19 lei pe etichetă. Este semnalat faptul că înainte de plafonare adaosului comercial, prețul acesteia era 6 lei. Alimentele cu adaosul comercial plafonat sunt semnalate cu o etichetă diferită, de culoare galbenă.

Ministrul Agriculturii: "Va stopa creșterea prețurilor și va aduce un preț mai mic la raft pentru români"

”Aceste alimente sunt cele mai consumate în România. Sunt acele produse de care au nevoie românii, produse de bază. Sunt sigur ca aceste produse vor fi la rafturi. Sunt convins că această OUG va stopa creșterea prețurilor și va aduce un preț mai mic la raft pentru români. Vă asigur că de la 1 august prețurile alimentelor de bază va fi mai mic”, a spus ministrul Agriculturii Florin-Ionuț Barbu.

×
Subiecte în articol: ieftinire alimente
Parteneri
Cerul României, colorat de un fenomen rar. Imagini cu aurora boreală
x close