Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Paștele la suta de grame | Românii cumpără în cantități mai mici, din cauza prețurilor: ”Toți au zis ca nu iau miel întreg”

Paștele la suta de grame | Românii cumpără în cantități mai mici, din cauza prețurilor: ”Toți au zis ca nu iau miel întreg”

Se fac pregătiri intense pentru masa de Paşte, iar pieţele şi magazinele sunt pline încă de la primele ore ale dimineţii. Totuşi, cantitatea de alimente cumpărate diferă faţă de anii trecuți.

de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Mai 2024   •   19:15

Produsele din coşurile de cumpărături ale românilor sunt din ce în ce mai puţine şi în cantităţi mult mai mici.

Majorările de preţuri îi fac pe români să fie mai cumpătaţi. În locul mielului întreg, oamenii se limitează doar la 1 kilogram sau două, de poftă. Cozonacul, drobul sau toba se vând la suta de grame.

Spre exemplu, în această perioadă, un cozonac întreg ajunge să coste și 85 de lei, iar din cauza prețului ridicat, românii preferă că cumpere doar o bucată, la un preț mult mai mic.

”Din ce am vorbit cu prieteni, vecini.. toți au zis ca nu iau miel întreg. Și eu luam, acum doar 2 pulpe”, spune un român.

”Am cumpărat o jumătate de miel, aproape 170 de lei”, spune un alt român.

Iar schimbarea modului de a face cumpărături a determinat magazinele să se adapteze şi să îşi schimbe strategia. În pieţe, drobul, cozonacul sau mezelurile se vând mai nou la suta de grame.

În supermarketuri, situaţia este similară. Pasca, de exemplu, este din ce în ce mai mică, iar drobul este deja tăiat şi poate fi cumpărat la bucată.

Cumpărăm mai puţin pentru că preţurile au crescut. Anul acesta, mielul ne costă aproximativ 50 de lei per kilogram. Cu acelaşi preţ cumpărăm şi kilogramul de drob. Cozonacul, vedeta meselor de sărbătoare, este în medie 85 de lei.

”Scăderea puterii de cumpărare, pe fondul inflației, se simte tot mai mult în vânzarile din magazine. Soluția pentru a stimula din nou consumul este să luam măsuri pentru a reduce TVA la alimentele de bază și a reduce pragurile de preț la energie și gaze”, spune Adrian Negrescu, analist.

România are pentru a treia lună consecutiv cea mai mare rată a inflaţiei din Uniunea Europeană.
 

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close