Peste 55 de milioane de persoane din întreaga lume au fost diagnosticate cu o formă de demență, iar cea mai comună este Alzheimer, arată statisticile Organizației Mondiale a Sănătății.
Ȋn țara noastră, existau aproape 300.000 de bolnavi cu demență Alzheimer, ȋn 2018, ultimul an ȋn care sunt disponibile date oficiale.
Printre simptomele bolii Alzheimer se numără apatia, paranoia, agresivitatea, impulsivitatea, agitația, probleme la înghițire, scădere importantă în greutate sau creșterea vulnerabilității la infecții.
Însă există vești bune, pentru că astăzi Administraţia Americană pentru Medicamente decide dacă va aproba primul medicament care s-a dovedit că încetinește evoluția acestei boli.
Citeşte şi: Cum poate fi Alzheimerul diagnosticat cu până la 15 ani mai devreme sau chiar stopat
Dacă acest lucru se va întâmpla, va crește accesul pentru aproximativ 1.000.000 de persoane cu forme timpului de Alzheimer. Medicamentul, denumit Leqembi, a primit aprobare accelerată în ianuarie, pe baza dovezilor că elimină acumulările de plăci amiloide din creier asociate cu Boala Alzheimer, dar asta nu a permis utilizarea pe scară largă. Fără asigurare însă, tratamentul costă 26.000 dolari.