Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Prof. dr. Dorel Săndesc, la News Hour with CNN: "Este un dezastru. Secţiile ATI sunt acum Arca lui Noe"

Prof. dr. Dorel Săndesc, la News Hour with CNN: "Este un dezastru. Secţiile ATI sunt acum Arca lui Noe"

Prof. dr. Dorel Săndesc, preşedintele Comisiei Române de Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Ministerului Sănătăţii, a explicat cât de necesar este programul ATI pentru pacienți.

Prof. dr. Dorel Săndesc, la News Hour with CNN: "Este un dezastru. Secţiile ATI sunt acum Arca lui Noe"
de Claudia Popovici    |    13 Oct 2021   •   18:49

România solicită ajutor de urgenţă aliaţilor NATO şi partenerilor externi. Într-o adresă publicată de Alianţa Nord Atlantică pe site-ul organizaţiei, se face apel pentru 12.700 de doze de Tocilizumab şi 200 de concentratoare de oxigen.

Însă surpriză! Chiar dintr-un birou din Ministerul Sănătăţii se blochează programul naţional de Antestezie şi Terapie Intensivă. Acum, când România are mai mult decât niciodată de ATI, secretarul general al Ministerului Sănătăţii blochează o finanţare adecvată îngijirii pacienţilor din secţiile ATI şi toată aparatura necesară paturilor ATI.

E drept, în ultimul an numărul de echipamente s-a dublat, însă aceste echipamente nu pot funcţiona fără consumabile, fără kit-uri, reactivi sau medicamente. Iar decontarea s-ar face pe costuri reale, nu medii, aşa cum este acum.

Întrebat cât de important ar fi pentru pacienţi români Programul ATI iniţiat de Societatea Română de ATI, Prof. dr. Dorel Săndesc, preşedintele Comisiei Române de Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Ministerului Sănătăţii a precizat că acum toată lumea a înteles cât de important este acest sector în sistemul medical.

„Cred că toată lumea a înțeles importanța strategică a cestui sector din sistemul sanitar, secțiile ATI, care iată sunt Arca lui Noe în dezastre, de care se agață toată lumea cu disperare. Acest rol strategic este prezent în orice situaţie deosebită prin care ar putea trece o comunitate.

"Secțiile ATI sunt Arca lui Noe în dezastre"

Dacă folosim această expresie, Arca lui Noe, este evident că ea trebuie pregătită dinainte nu să ne apucăm să o pregătim când dezastrul vine peste noi, aşa cum a trebuit să o facem, din păcate, în această epidemie.

Noi, Societatea Română de ATI, am creat acest program şi am lucrat la el anul acesta pentru a-l face foarte bine documentat.

Programul ATI finanțează îngrijirea pacienților gravi care au nevoie de ATI

El îşi propune, de fapt, să finanțeze îngrijirea pacienților gravi care au nevoie de ATI. Toată lumea spune vrem paturi în plus, dar un pat nu însemnă mai nimic când vorbești de pat ATI, el este un complex tehnologic care are nevoie de foarte multe echipamente şi de foarte multe medicamente.

Este necesar odată cu creșterea numărului de echipamente să creștem şi finanțarea", a spus prof. dr. Dorel Săndesc.

Întrebat cum este posibil ca ajutorul din tară să fie blocat, prof. dr. Dorel Săndesc a spus că ministerul Sănătăţii va susține acest program.

Mai mult, acesta a precizat că ajutorul NATO cerut de România în pandemie nu ar trebui să fie interpretat negativ pentru că şi noi am ajutat la rândul nostru.

„Este momentul în care noi suntem într-o situaţie unică tragică. Aproape singuri am rămas să avem această criză sanitară. Celelalte ţări au reuşit să o depășească grație procentului mare de vaccinare. Este foarte bine să apelăm pentru că nu îi putem ţine pe pacienți în orice condiţii când avem posibilitatea unui tratament", a mai spus prof. dr. Dorel Săndesc, la News Hour with CNN.

România solicită ajutor de urgenţă aliaţilor NATO şi partenerilor externi. Într-o adresă publicată de Alianţa Nord Atlantică pe site-ul organizaţiei, se face apel pentru 12.700 de doze de Tocilizumab şi 200 de concentratoare de oxigen.

Din documentul prezentat de Centrul Euro-Atlantic de Răspuns la Dezastre, aflăm că solicitarea către NATO a fost făcută luni de către Raed Arafat, şeful DSU. Aliaţilor li se dau şi date despre criza sanitară din România.

16.981 de pacienţi internaţi în spitalele din România în 11 octombrie, cu 802 mai mulţi decât erau în 10 octombrie. 1632 de persoane erau luni în secţiile de terapie intensivă.

La punctul 2 se spune că stocurile de medicamente şi echipamente tehnice se consumă rapid şi că producătorii au transmis României că nu reuşesc să livreze necesarul până la finele anului.

×
Parteneri
Șefa ASSMB, Oana Sivache, plasată sub control judiciar de DNA
x close