Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Răspunsul liderilor G7 pentru Vladimir Putin, după bombardamentele din Ucraina | Zelenski: "Putin nu are viitor"

Răspunsul liderilor G7 pentru Vladimir Putin, după bombardamentele din Ucraina | Zelenski: "Putin nu are viitor"

Liderii grupul G7 - al celor mai dezvoltate națiuni ale lumii - i-au transmis un mesaj lui Vladimir Putin după bombardamentele efectuate luni și marți de armata rusă în Ucraina.

Răspunsul liderilor G7 pentru Vladimir Putin, după bombardamentele din Ucraina | Zelenski: "Putin nu are viitor"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    11 Oct 2022   •   18:31

Bombardamentele, în care Rusia a folosit rachete de croazieră de diverse tipuri, între care Kalibr, dar și sisteme S-300, s-au soldat cu zeci de morți și răniți.

După întâlnirea virtuală convocată în regim de urgență, liderii celor șapte state - SUA, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Japonia - s-au angajat să-i tragă la răspundere "pe Vladimir Putin și pe cei responsabili" de atacurile din Ucraina, relatează CNN.

Angajamentul apare într-o declarație comună a participanților. 

Țările G7 s-au angajat, de asemenea, să sprijine Ucraina "atâta timp cât este nevoie" și să continue să ofere Kievului sprijin financiar, umanitar, militar, diplomatic și juridic.

"Suntem nedescurajați și fermi în angajamentul nostru de a oferi sprijinul de care Ucraina are nevoie pentru a-și susține suveranitatea și integritatea teritorială", se spune în document, care menționează, de asemenea, faptul că sprijinul include și pregătirile pentru iarnă de care țara are nevoie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat liderilor G7, cerându-le să creeze un "scut aerian" pentru țara sa, după ultimele bombardamente cu rachete ale Moscovei.

Zelenski a spus că rușii au folosit peste 100 de rachete de croazieră împotriva Ucrainei și că "la fiecare zece minute" primește un mesaj despre utilizarea de către inamic a dronelor iraniene Shahed.

Zelenski: "Niciun dialog cu Putin, Putin nu are viitor"

Potrivit liderului de la Kiev, Rusia a comandat 2.400 de drone Shahed din Iran.

"Rusia vrea să provoace haos în Ucraina și în întreaga lume democratică și, prin urmare, folosește orice, de la lovituri cu rachete până la confiscarea unei centrale nucleare, la amenințări cu un dezastru radioactiv și la (...)  încercarea deliberată de distrugere a instalațiilor energetice ale Ucrainei", a spus Zelenski.

El a estimat că Vladimir Putin "încă are loc" pentru noi escaladări.

Anterior, Zelenski și-a reiterat cererea ca statele occidentale să declare Rusia "stat terorist" și să-i impună noi sancțiuni, între care "un plafon dur" de prețuri pentru petrolul și gazul rusesc.

El a mai spus că nu poate exista dialog cu actualul președinte rus care, în opinia sa, "nu are viitor".

Foto: imagine din centrul Kievului, după bombardamentele rusești de luni

×
Subiecte în articol: G7 Vladimir Putin Ucraina
Parteneri
Procesul lui Vlad Pascu a fost amânat. Ar putea fi reluat de la zero
x close