Afirmația îi aparține lui Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.
El a fost întrebat într-un interviu la postul TV Rusia 24 ce țară ar putea urma "calea Ucrainei" în relația cu Moscova.
"Acum, Moldova este luată în considerare pentru acest rol. În primul rând, pentru că (occidentalii) au putut pune un președinte în fruntea țării prin metode departe de a fi democratice. Un președinte care e dornic să intre în NATO, are cetățenie română, este pregătit de unirea cu România și, în general, este pregătit pentru orice", a spus Lavrov.
Ministerul de Externe de la Chișinău a reacționat prompt la cuvintele ministrului rus.
Citește și: Șeful spionilor ruși rupe tăcerea | "NATO ridică miza, dar nu va reuși", spune Serghei Narîșkin
"Respingem categoric declarațiile șefului diplomației ruse, care nu corespund adevărului și fac parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse. Ținem să amintim părții ruse că drumul pe care merge Republica Moldova este calea aderării la Uniunea Europeană. Acesta este proiectul de țară susținut de cetățeni. Vom aprecia ca toate țările lumii, inclusiv Federația Rusă, să respecte decizia poporului nostru. Republica Moldova și-a ales clar viitorul, iar acest viitor este parte a lumii libere", se spune în comunicatul ministrului de Externe al Republicii Moldova, Nicolae Popescu.
Abordările unioniste, susținute de foști membri ai guvernului de la Chișinău
Scenariul în care Maia Sandu ar putea candida la președinția României, anul viitor, a fost intens dezbătut în spațiul public în ultima perioadă și a produs iritare la Moscova.
Deși puțin plauzibil, acest scenariu alimentează abordările unioniste.
"Singura soluție pentru securitatea Republicii Moldova nu este un plan de acțiune (...) Elementele de securitate le poate oferi doar România în cazul dat", spune fostul premier Vlad Filat
"Unirea Republicii Moldova cu România este unica soluție pentru românii din Basarabia. Moldova este un stat falimentar, care nu poate să își asigure un minim necesar. Fără ajutoarele din Uniunea Europeană și România, statul intra de multi ani în faliment", susține, la rândul său, Anatol Şalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova
Conform unui sondaj făcut în luna decembrie în Republica Moldova, o treime dintre cetățeni ar vota "pentru" la un referendum pe tema unirii cu România, amintește Antena 3 CNN.
Sondajul a fost realizat de Institut de Politici Publice.