Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN România, țara în care aștepți săptămâni sau luni pentru un RMN sau un CT

România, țara în care aștepți săptămâni sau luni pentru un RMN sau un CT

Cristina Ştefan
1 minut de citit Publicat la 19:16 30 Aug 2022 Modificat la 13:42 31 Aug 2022
pjimage (6)
card sanatate

În cele mai grave cazuri, prețul este plătit cu viața bolnavilor. Mai bine de jumătate din totalul acestora echipamente medicale se află în rețeaua privată de sănătate.

Spitalul de Urgență Pantelimon a primit, după 50 de ani de funcționare, un aparat de tip RMN și un angiograf. Pentru o investigație RMN sau CT decontată de stat, suntem îndrumați, de regulă, către clinicile private, fără bilet de trimitere.

Prețul pornește de la câteva sute de lei și poate ajunge la câteva mii de lei în România. Aproape jumătate din totalul aparatelor RMN sau computer tomograf se află în rețeaua privată de sănătate.

Din acest motiv, cei care au nevoie de astfel de investigații sunt nevoiți să aștepte săptămâni sau poate chiar luni bune. Am încercat să obținem și noi o programare pentru RMN la o clinică privată din București.

"Lista de așteptare se deschide pe data de 15 septembrie. Atunci vă puteți trece pe lista de așteptare. Se mai așteaptă până la o programare, undeva o durată de 2 luni", au transmis reprezentanții unei clinici private.

Puține spitale de stat au echipamentele medicale necesare, încât bolnavii sunt plimbați între mai multe unități medicale. La fel se întâmpla și cu pacienții care ajungeau la Spitalul Pantelimon din București.

Unitatea medicală a primit, după 50 de ani de funcționare, un RMN și un angiograf. Acest aparat ne permite, pe deoparte, diagnosticarea foarte rapidă a anumitor afecțiuni, atât în sfera neuro-radiologiei, cât și în sfera oncologiei și patologia vasculară periferică, dar ne permite, de asemenea, tratarea pacienților într-o manieră minim invazivă.

"Noi dorim să introducem aceste investigații în alte forme de spitalizare în afară de spitalizarea continuă în contractul cu Casa de Asigurări, să se poată face și sub forma spitalizărilor de zi sau prin ambulatoriu.

De asemenea, vrem să introducem aceste servicii și contra cost, pentru a asigura venituri suplimentare spitalului pentru persoanele care nu sunt asigurate sau nu beneficiază de bilet de trimitere", a declarat Bogdan Socea, managerul spitalului Pantelimon.

Și aparatele de mamografie sunt o problemă în România. În București există doar 5 astfel de echipamente: 4 sunt în sistemul privat și unul la Spitalul Sfântul Pantelimon.

×
x close