Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "România, fiare vechi", un dosar fără soluţie. La o zi de la "asaltul" de la Săruleşti, comunitatea fierbe

"România, fiare vechi", un dosar fără soluţie. La o zi de la "asaltul" de la Săruleşti, comunitatea fierbe

La o zi de la "asaltul" de la Săruleşti, comunitatea fierbe. Ministrul Mediului le-a promis oamenilor civilizaţie şi a părut că există înţelegere de ambele părţi. Dar, după ce oficialul a plecat, a început o ploaie de amenzi - două sute de mii de lei, în total.

"România, fiare vechi", un dosar fără soluţie. La o zi de la "asaltul" de la Săruleşti, comunitatea fierbe
de Sabrina Preda    |    Sergiu Cora    |    28 Mai 2021   •   18:47

Jurnaliştii Antena 3, Sergiu Cora şi Sabrina Preda, au fost vineri în Săruleşti să vedă ce s-a schimbat la o zi după marea curăţenie.

E drept, fier vechi nu prea mai există pe marginea drumului, dar oamenii de acolo, pe vremuri spaima comunei, spun că, în lipsa unei soluţii care să le asigure existenţa, se vor întoarce la vechile obiceiuri: furturi şi violenţă.

„Dacă nu ne lasă să strângem fiare, iar furăm! Mergem furăm găini, furăm porci, furăm de la lume! Mergem dăm la lume în cap”, spune un localnic.

Este promisiunea pe care rromii din Săruleşti şi-o fac în primul rând lor. În lipsa unei ocupaţii care să le asigure traiul, oamenii spun că următorul pas este violenţa. Se întorc, de fapt, în timp. În urmă cu doar câţiva ani comunitatea de acolo era spaima comunei.

„Acum 11,12 ani ei erau stat în stat. Nici maşina de poliţie nu intra, nici prefectura. Când veneau jandarmii stăteau aliniaţi undeva pentru era foarte sălbatici, se băteau parte în parte”, spune Calin Petre-Alexandru, primarul Săruleşti

Şi o vor face şi acum din cauză că, spun ei, ce s-a întâmplat ieri a fost doar pentru binele celor care, oricum o duc bine.

Vrem sau nu vrem, ne place sau nu ne place şi aici la Săruleşti ca şi în alte zone se vede o parte din România reală. Din când în când, cineva de la Bucureşti îşi aduce aminte că există gunoaie. Şi organizează acţiuni ample, aşa cum am văzut cu toții. Aici au fost jandarmi, a fost ministrul. Ce a rămas în urma ministrului?

Amenzi de 200 de mii de lei, în total! De fapt, asta îi înfierează pe oameni şi mai mult, acum. După mulţi ani în care nici o echipă de jurnaliști n-a mai pus piciorul în comunitatea din Săruleşti neînsoţită de poliţie, am reuşit să stăm de vorbă chiar cu liderii lor.

„Dacă şi mie la bulibaşă mi-a dat 20 de milioane! Uite!”, spune bulibaşa.

„Mi-a dat 400 de milioane amendă şi mi-a liat şi marfa! Şi care-i soluţia? Păi ce să mai, e gata, nu mai avem cu ce să mai trăim! Mi-ai dat şi amenda, mi-ai luat şi marfa, cu ce să mai trăim”, mai spune cineva.

Cu procesele verbale în mână, oamenii îl caută pe primar.

„S-au dat amenzi foarte mari! În jur de două miliarde! Oamenii ăştia n-au de unde! Noi ne încărcăm cu nişte amenzi, ce să execuţi silit, ce să le iei? Autorităţile ar trebui să gândească lucrurile astea! Că le-ai dat amendă şi acum au început să vină la primărie! Noi ce să facem cu ei”, întreabă Calin Petre-Alexandru, primarul Săruleşti-Gară

Cine nu-l găseşte pe edil în primărie, îl opreşte în trafic.

Iar asta va fi cea mare problemă pentru toţi. Şi pentru cei care locuiesc în zonă, dar, şi pentru noi, ca societate. Cu paşi mici şi timizi, ani la rând, la nivel local, s-a încercat reducerea infracţionalităţii în zonă. Ceva, ceva s-a reuşit. Dar acum, soluţiile de la Capitală nu par a ţine cont de realitate.

„Eu când am luat primar, aici se fura tot ce există! Săreau peste oameni în curţi, le furau şi trocurile de la porţi dacă erau din metal, era prăpăd!

Domnul ministru le-a zis prima oară că le dă răgaz 6 luni de zile. După ce a plecat domnul ministru, ei nu au mai ţinut cont, au intrat şi au dat amenzi”, a mai explicat primarul.

Bani pe care statul nu-i va vedea niciodată în conturi. În schimb, localnicii din Săruleşti spun că vor aduna în continuare fier vechi. Şi promit că o vor face respectând legea.

Cer în schimbul amenzilor ajutor de la cei ce i-au vizitat ieri. Nu cunosc multe despre poluare, dar ştiu sigur că fenomenul "România, fiare vechi" este un dosar cu şine pe care guvernanţii vor să-l citească doar pe ultima pagină.

Întrebat despre acesta situaţie Octavian Berceanu, şef Garda de Mediu a spus că legea este una şi aceeași pentru toţi locuitorii acestei ţări.

„Nu putem împărți România, într-o Românie a cetăţenilor care îşi plătesc dările către stat, care fac afaceri normale, nu putem împărți România care fac afaceri şi îşi plătesc contribuțiile către stat şi cealaltă Românie în care oricine poate să facă orice, în care putem da foc şi incinera orice vrem noi, în care orice firmă poate să păcălească statul şi să facă parte din structuri de crimă organizată şi noi să închidem ochii.

Abordarea este una medievală, ţine de alte timpuri, care cred eu că au apus. Noi am dat amenzi către societăți comerciale. Ce avem acolo sunt arderi şi afaceri ilegale. Iar primarul nu înțelege că este cap peste un stat paralel, rupt de România", a spus Octavian Berceanu, şef Garda de Mediu la News Hour with CNN.

×
Subiecte în articol: fiare vechi sarulesti
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close