Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN România, inclusă în noul coridor de transport finanțat de țările G7. Adina Vălean: "Este o conjunctură de mare semnificație"

România, inclusă în noul coridor de transport finanțat de țările G7. Adina Vălean: "Este o conjunctură de mare semnificație"

Miniştrii de Transporturi ai ţărilor G7, reuniţi în Japonia, au inclus România în noul coridor de transport şi aprovizionare, care va funcţiona pe ruta Asia Centrală, Marea Caspică şi Marea Neagră.

România, inclusă în noul coridor de transport finanțat de țările G7. Adina Vălean: "Este o conjunctură de mare semnificație"
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Iun 2023   •   19:08

Portul Constanţa şi România vor reprezenta o poartă importantă a mărfurilor care intră în Uniunea Europeană, urmând să fie demarate, pe ruta Asia Centrală, Marea Caspică şi Marea Neagră, investiții de 600 de miliarde de euro.

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, prezentă la reuniunea liderilor G7, afirmă că includerea României în noul coridor de transport și aprovizionare reprezintă un pas cu adevărat important.

"Este o conjunctură de mare semnificație pentru România, pentru că, în contextul războiului din Ucraina, membrii G7 acordă o importanță deosebită dezvoltării conectivității în regiunea noastră. Toată regiunea Dunării, a Mării Negre și a Portului Constanța capătă o semnificație deosebită pentru conectarea viitoare a Moldovei și Ucrainei cu Uniunea Europeană și cu piețele externe", a spus Adina Vălean, la Antena 3 CNN.

De asemenea, Uniunea Europeană a inclus Ucraina și Moldova în Mecanismul pentru Interconectarea Europei, care prevede dezvoltarea unor proiecte de infrastructură de transport și energie.

Citește și: Românii care au aer condiționat pot fi dați în judecată dacă fac acest lucru. Riscă și amenzi de sute de lei

"Am finalizat un studiu pentru o cale ferată cu ecartament european, care să lege Lvov, Iași, Chișinău și Odessa. Fluxul de mărfuri va funcționa mult mai bine, iar România, Moldova și Ucraina ar putea să servească mai mult piața europeană și externă", a mai adăugat Adina Vălean.

Comisarul european pentru Transporturi a mai vorbit, la Antena 3 CNN, despre măsurile adoptate la nivelul Uniunii Europene pentru menținerea brațului Sulina drept principala cale navigabilă în Delta Dunării, dar și despre problema Canalului Bâstroe.

"Am fost recent în Ucraina și am vorbit cu ministrul adjunct despre Dunăre. Le-am reamintit faptul că orice dezvoltare în regiune trebuie să fie agreată bilateral cu statul vecin.

Cred că au înțeles foarte bine că proiectele de succes sunt cele de comun acord și nu cele care se fac împotriva cuiva.

Eu mă aștept să se întărească colaborarea între Ucraina și România, pentru simplul fapt că există interese comune", a mai declarat comisarul european pentru Transporturi.

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close