Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Romania, sursa principala pentru traficul de persoane în Europa. Peste jumătate din victime sunt copii

Romania, sursa principala pentru traficul de persoane în Europa. Peste jumătate din victime sunt copii

România e raiul traficanţilor de carne vie. Fenomenul, care pare de neoprit, plasează România pe primele locuri în lume. Victimele, de obicei minore, îşi găsesc rareori dreptatea, dacă reuşesc să scape din mâinile celor care le exploatează.

Romania, sursa principala pentru traficul de persoane în Europa. Peste jumătate din victime sunt copii
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Iul 2021   •   20:00

Suntem printre primele ţări la capitolul trafic de persoane, mai ales când vine vorba despre exploatare sexuală. Iar aproximativ jumătate dintre cei care ajung pe piaţa internaţională de carne vine sunt copii.

Traficul de persoane este, în România, un fenomen, care pare de neoprit. Toate rapoartele internaţionale spun că suntem, în Europa, principala sursă de victime pentru ţări ca Marea Britanie, Germania sau Italia.

Femei şi copii din România sunt victime ale traficului în scopuri de exploatare sexuală în România şi alte ţări europene.

”Putem spune că suntem printre primele locuri, dar să știți că este o problemă privind modul în care se numară aceste victime. La nivelul statului nostru, numărăm victimele înregistrate. Sunt alte state care operează cu alte sintagme, alte noțiuni, de exemplu, victime prezumate sau victime potențiale”, a declarat Ciprian Ghițulescu, ofițer specialist în prevenire, de la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, MAI.

Ciprian Ghiţulescu este reprezentantul Agenţiei Naţionale din cadrul Ministerului de Interne, care se ocupă de toate aceste cazuri. Ştie că, în fiecare an, mii de dosare ajung pe masa anchetatorilor.

Peste 1.000 de cazuri de trafic de persoane anul acesta în România

În anul 2019, procurorii au avut de instrumentat aproape 1.700 de cazuri de trafic de persoane. 

Anul următor, respectiv anul pandemiei, au fost pe masa anchetatorilor aproape 1.500 de astfel de spețe, iar în primele 5 luni ale anului curent vorbim de peste 1.000 de cazuri de trafic de persoane.

Insuficient, atrag atenţia specialiştii externi, pentru că, în realitate, numărul reţelelor de trafic de persoane este mult mai mare.

”Cu siguranţă, este vorba și despre o cifră neagră şi tocmai de aceea vrem să scoatem cât mai multe victime la suprafaţă pentru că contează şi o singură zi în trafic”, a mai spus Ciprian Ghițulescu.

Prea puţini dintre şefii acestor grupări sunt şi condamnaţi.

Aproape jumătate din victime sunt copii

Cele mai multe dintre victimele traficului de persoane sunt exploatate sexual şi aproape jumătate dintre ele sunt copii.

Observatorii Ambasadei Americii în România vorbesc despre fonduri mult prea mici acordate de Guvern pentru prevenţie şi pentru sprijinul medical, emoţional şi social pentru aceste victime.

”Victimele traficului de persoane sunt expuse multor boli și abuzuri, au inclusiv oase rupte, boli sexuale, au tot felul de lovituri și au nevoie de sprijin medical”, a mai precizat Ghițulescu.

”Este nevoie de bani pentru campanie de prevenire, pentru informarea în şcoli în rândul minorilor, este nevoie de bani pentru ca resursele umane să se updateze dacă vorbim de poliţie, de formarea aceasta continuă, de terapie”, a spus Mihaela Dinu, psiholog ”Salvați Copiii”.

De asemenea, specialiştii în domeniu critică şi numărul mic de centre care să le asigure protecţie victimelor, pentru că, odată cu ieşirea de sub teroarea traficanţilor, nu scapă şi de ameninţarea acestora.

×
Subiecte în articol: trafic de persoane România
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close