Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Rușii vor să șteargă Ucraina de pe fața pământului cu tot cu istoria ei. Analiza unui profesor român de la Universitatea Cornell din SUA

Rușii vor să șteargă Ucraina de pe fața pământului cu tot cu istoria ei. Analiza unui profesor român de la Universitatea Cornell din SUA

Nici acum 80 de ani, în timpul ocupaţiei naziste, ucrainenii n-au văzut asemenea atrocităţi. Aşa cataloghează preşedintele Zelensky acţiunile armatei ruse asupra civililor din localităţile pe care le-au ocupat. Există îngrijorări reale că în Mariupol, oraşul zdrobit de ruşi, numărul civililor executaţi sau torturaţi l-ar depăşi cu mult pe cel din Bucha şi împrejurimile Kievului.

Rușii vor să șteargă Ucraina de pe fața pământului cu tot cu istoria ei. Analiza unui profesor român de la Universitatea Cornell din SUA
Sursa foto: Hepta | Sputnik / Ilya Pitalev
de Gabriel Dano    |    06 Apr 2022   •   19:11

Întrebată cu ce perioadă din istorie poate fi comparat ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, Cristina Florea, profestor de istorie la Universitatea Cornell din Statele Unite, a răspuns:

"Sunt mai multe comparații de făcut, însă una care îmi vine în minte în mod automat este invazia Poloniei din 1939, când sovieticii au intrat pe teritoriile polone pretinzând că vin să salveze populația belorusă și ucraineană. Exact aceeași retorică o vedem acum folosită de Putin care vine să salveze etnicii ruși din estul Ucrainei.

Ce s-a întâmplat în partea de est a Poloniei, sub ocupație sovietică? Lucruri foarte similare cu ce vedem astăzi în Bucha sau Mariupol. Atacuri asupra civililor, un număr foarte mare de prizonieri, oameni deportați în trenuri de marfă, aproape 1.000.000 de persoane duse în Siberia.

În afară de asta, deportări și execuții de ofițeri și cel mai cunoscut exemplu ar fi execuția a peste 15.000 de ofițeri polonezi la Katyn, unde au fost asasinări în pivnițe și apoi au fost puși în gropi comune. Ironia este că aceste atrocități făcute de sovietici au fost descoperite de fapt de sodații germani, atunci când au ocupat partea de est a Poloniei, după care această descoperire a devenit un argument puternic pentru Hitler și pentru naziști împotriva Uniunii Sovietice".

Potrivit profesorului de istorie Cristina Florea, Rusia va continua agresiunea în Ucraina cât timp NATO îi va promite că nu va interveni în niciun teritoriu care se află în afara spațiului NATO.

"Asta va depinde foarte multe și de atitudinea Vestului, care nu poate pur și simplu să facă promisiuni goale și să nu continue cu acțiuni", a explicat Cristina Florea, la News Hour with CNN.

Noua sarcină pe care au primit-o generalii ruși de la Vladimir Putin

Succesul „operațiunii speciale” a lui Vladimir Putin în Ucraina este amenințat, iar liderul de la Kremlin este conștient de acest lucru. Pentru a-și salva imaginea, Putin a decis să dea o nouă sarcină generalilor ruși.

După cum se spune în mesajul către StratCom al Forțelor Armate ale Ucrainei , Putin dorește ca ei să câștige „cel puțin un fel de victorie” în Ucraina înainte de 7 mai, pentru că pe 9 ar trebui să aibă loc tradiționala paradă la Moscova.

Putin a luat această decizie, cel mai probabil, din cauza faptului că, de la începutul invaziei, trupele sale nu au reușit să-și mențină controlul asupra zonelor în care luptau și au suferit numeroase pierderi.

Astfel, Biroul de Comunicații Strategice al Forțelor Armate ale Ucrainei a remarcat că vremurile se schimbă, dar dictatorii nu.

„În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Stalin a stabilit sarcina de a elibera orașele înainte de o anumită dată: Kiev - pentru a-l elibera de naziști până la aniversarea Revoluției din octombrie, Berlinul înaintea aliaților occidentali și altele asemenea.

Rezultatele grabei sunt cunoscute - sute de mii de soldați ai Armatei Roșii morți fără sens, care au fost folosiți pe post de carne de tun de dragul îndeplinirii capriciilor dictatorului", a subliniat departamentul, potrivit Unian.

×
Subiecte în articol: News Hour with CNN
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close