Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Scandal pe interzicerea exportului de animale vii din România. Fermierii amenință cu greva: "Ciobanul nu stă pe loc, că aici e moartea lui"

Scandal pe interzicerea exportului de animale vii din România. Fermierii amenință cu greva: "Ciobanul nu stă pe loc, că aici e moartea lui"

A fost scandal în prima şedinţă a Coaliţiei din acest an şi pe tema exportului de animele vii. Fostul premier, Florin Cîţu a depus un proiect de lege prin care se vrea să interzică gradual vinderea animalelor vii româneşti în străinătate.

Scandal pe interzicerea exportului de animale vii din România. Fermierii amenință cu greva: "Ciobanul nu stă pe loc, că aici e moartea lui"
Sursa foto: Gettyimages | ANGHI
de Ioana Mircea    |    10 Ian 2023   •   18:50

Proiectul de lege iniţiat de mai mulţi parlamentari liberali printre care Florin Cîţu şi fostul ministru de interne Marcel Vela prevede interzicerea exportului animalelor vii, destinate îngrăşării sau sacrificării, cu vârsta mai mică de 3 luni, începând cu 1 martie 2024.

Exportul animalelor va fi suspendat total în perioada verii, tot în 2024. Iar, din 2025, animalele pot fi trimise în alte ţări doar dacă transportul acestora durează mai puţin de o zi.

"Din punctul meu de vedere acest proiect de lege nu are cum sa fie realizabil. Ar afecta, distruge toti fermierii din țară. Noi nu avem infrastructură să vindem decât în viu la ora actuală în România", a afirmat un fermier.

Social democrații au cerut respingerea proiectului.

''Această propunere legislativă demonstrează încă o dată cât de rupți de realitate sunt inițiatorii ei și cât de puțin înțeleg situația fermierilor români. O astfel de reglementare ar afecta grav relațiile comerciale foarte bune pe care România le-a construit în timp cu statele din Orientul Mijlociu, ceea ce ar conduce la intrarea în faliment a multor fermieri români.'', au delclarat reprezentaţii PSD.

Pe de altă parte, fermierii din Vaslui amenință că vor face grevă dacă acest proiect de lege va fi aprobat.

"Cred că o să ieșim să facem grevă. Ciobanul nu stă pe loc, că aici e moartea lui. Aici era un ban care se mai lua. A fost preț bun la miei. Acum dacă se taie, nu se mai poate. Prețul e la jumătate tăiat, față de viu", a spus Ion Agafiței, președinte Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine Vaslui.

×
Subiecte în articol: export animale vii fermieri
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close