Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Impactul războiului în economie. Vom plăti mai mult la pompă, în facturile la energie, dar şi pentru rate sau chirii

Impactul războiului în economie. Vom plăti mai mult la pompă, în facturile la energie, dar şi pentru rate sau chirii

De când a început războiul din Ucraina, pe bursele internaţionale, gazele s-au scumpit cu peste 60%, iar barilul de petrol cu aproape 20%. Românii resimt din plin aceste scumpiri.

Impactul războiului în economie. Vom plăti mai mult la pompă, în facturile la energie, dar şi pentru rate sau chirii
Sursa foto: Getty
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Mar 2022   •   19:39

Vor plăti mai mult la pompă, în facturile la energie, dar şi pentru rate sau chirii.  Euro a depăşit 5 lei chiar şi la exchange, nu doar în bănci, iar ROBOR la trei luni a ajuns la cel mai ridicat nivel din 2013 incoace. 

Care este până acum impactul războiului în economie

Astăzi barilul de petrol Brent a ajuns la peste 112 dolari. Vorbim de o creştere de 20%, într-o singura săptămână, respectiv în perioada 23 februarie- 2 martie, de înainte să înceapă războiul şi până acum. Toate aceste scumpiri se reflectă aproape imediat şi la pompă, la noi în România. În acceaşi perioadă, benzina standard s-a scumpit cu 11 bani pe litru respectiv 2% până la o medie la nivel naţional de 7 lei şi 14 bani pe litru.

Benzina premium, superioară, a depăşit însă pragul de 8 lei pe litru încă de ieri. Niciodată până acum benzina nu a mai fost atât de scumpă, spun specialiştii.

Cel mai mult s-au scumpit însă gazele naturale

Pe bursa de la Amstredam în doar câteva zile gazele s-au scumpit cu peste 60%, până la 145 de euro mega-watt-ul oră. Să nu uităm însă că şi România importă gaze în proporţie de 20% din consum. În zilele geroase de iarnă importurile de gaze ajung şi la 50%, spun cei de la ANRE.

Şi pentru cereale vom plăti mai mult

Acum pe bursa de la Matif din Paris, tona de grâu de panificaţie se vinde cu peste 350 de euro. Preţul este cu 22% mai mare decât înainte să înceapă războiul. Piaţa cerealelor este însă o piaţă globală, deci şi fermierii românii vor cere în curând procesatorilor din România tarife similare. Aşa am putea plăti mai mult pe produse de panificaţie, lapte, carne, ouă.

Totodată, important de menţionat este că şi euro a depăşit 5 lei la unele exchange-uri din Capitală. Până nu demult doar băncile vindeau euro cu peste 5 lei. La exchange euro era mai ieftin.

Aşadar cei care au de plătit chirii în euro vor avea o surpriza luna aceasta.

Mai mult de atât, şi ratele românilor cu credite în lei ar urma să crească. Asta pentru că ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează ratele românilor a ajuns la 3,91%, cel mai ridicat nivel din august 2013 încoace.

×
Subiecte în articol: scumpiri razboi economie
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close