Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Senatul a votat eliminarea impozitului de 10% pentru concediile medicale. Senator PNL: "Bolnavii au nevoie să se îngrijească de starea lor de sănătate"

Senatul a votat eliminarea impozitului de 10% pentru concediile medicale. Senator PNL: "Bolnavii au nevoie să se îngrijească de starea lor de sănătate"

Impozitul pe concediile medicale va fi eliminat. Proiectul a trecut azi de Senat și urmează să ajungă la Camera Deputaților.

de Alina Tănase    |    12 Feb 2024   •   19:23

Liberalii cer eliminarea impozitului de 10% pentru toate tipurile de concedii medicale, însă social-democrații cer ca măsura să nu fie aplicată în toate situațiile. Votul a fost unul cu scandal.

Amendamentul care prevede eliminarea impozitului de 10% pe concediile medicale a fost depus de către senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc și asumat de grupul PNL.

Controversă este însă că liberalii își doresc să elimine impozitul pe toate tipurile de concedii medicale, în timp ce social-democrații, prin vocea ministrului sănătății, Alexandru Rafila, şi lui Marcel Ciolacu, spuneau faptul că vor să elimine acest impozit doar pentru anumite tipuri de concedii medicale, spre exemplu pentru pacienții cu afecțiuni oncologice.

Rămâne de văzut însă dacă va avea loc această discuție în coaliție și cum vor arăta lucrurile la Camera Deputaților, pentru că acolo este for decizional, dacă vor fi făcute modificări așa cum își doresc social-democrații sau dacă va trece în forma propusă de liberali, așa cum s-a întâmplat la Senat.

Marcel Ciolacu: "Descurajăm abuzul de concedii medicale"

"Descurajez și trebuie să descurajăm abuzul de concedii medicale nejustificate, însă este nevoie și de o clarificare legislativă în sprijinul celor aflați în situațiile în care acest tip de concediu este obligatoriu", a spus premierul Marcel Ciolacu, în cadrul unei întâlnirii avute la Guvern săptămâna trecută. 

Această taxă suplimentară a fost impusă de Guvernul Ciolacu la sfârșitul anului precedent, prin intermediul unei ordonanțe de urgență.

Impozitarea concediilor medicale nu va crește semnificativ încasările bugetare

În timpul dezbaterii "Cancerele în rândul femeilor – direcții de acțiune pentru îmbunătățirea prevenției, a diagnosticului precoce și a accesului timpuriu la tratament” prilejuite de Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a declarat că impozitul pe concediul medical de 10% nu e de natură să crească semnificativ încasările la bugetul de stat.

"Dacă sunt concedii medicale false, sunt instituții ale statului care trebuie să rezolve situația. Introducerea acestei taxări paușale poate avea efecte negative asupra stării de sănătate a populației.

Bolnavii au nevoie să se îngrijească de starea lor de sănătate, nu să se gândească și la acest tip de impozitare a suferinței lor.

Nu putem accepta ca în momentul în care un pacient oncologic se îmbolnăvește, merge la tratament, concediul medical pe care statul i-l dă pentru susţinerea ca el să meargă mai departe şi să obţină victoria cu acest diagnostic, să fie impozitat.

Din punctul meu de vedere, şi partea financiară, dar şi aspectul psihologic, sunt foarte importante în susținerea acestei decizii în favoarea pacienților români”, a declarat senatoarea, potrivit senat.ro.

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close