Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Spamouflage" sau cum funcționează "fabrica online de hărțuire" lansată de China la adresa cetățenilor americani

"Spamouflage" sau cum funcționează "fabrica online de hărțuire" lansată de China la adresa cetățenilor americani

Președintele Joe Biden se va întâlni miercuri în California cu președintele Chinei. Întâlnirea lor are loc în contextul atacurilor online ale unei campanii de intimidare bine organizate a guvernului chinez care vizează persoane din SUA, care au origine chineză.

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Noi 2023   •   23:41

Într-o singură lună, Facebook a eliminat aproape opt mii de conturi asociate acestei campanii. Donie O'Sullivan de la CNN a vorbit cu cei care au primit amenințări şi are mai multe informații.

”Mă simt foarte, foarte speriat”, mărturisește Jiajun Qiu, fost profesor în China.

”Ei folosesc cuvinte pline de ură. Cuvinte amenințătoare”, susține și activistul Chen Pokong.

”Vor face viața foarte inconfortabilă pentru cei care vorbesc de rău despre China”, dezvăluie Jiayang Fan, redactor la The New Yorker.

Se află aici, pe pământ american, la mii de kilometri de Beijing, dar sunt în continuare hărțuiți de guvernul chinez.

Este un efort coordonat de conturi false și anonime și se numește spamouflage.

”În funcție de modul în care îl măsurați. Este cea mai mare rețea de dezinformare din lume”, a declarat Darren Linvill, de la Universitatea Clemson.

Profesorul Darren Linvill de la centrul Media Forensics din Clemson urmărește spamouflage de ani de zile. Dar abia acum s-a aflat că vasta campanie de dezinformare este legată de guvernul chinez.

”Mii și mii de mesaje repetate la nesfârșit”, spune acesta.

Unele dintre persoanele din spatele spamouflage sunt acești ofițeri de poliție chinezi, potrivit Departamentului de Justiție al SUA.

Departamentul de Justiție acuză 34 de ofițeri de poliție chinezi pentru că au folosit "conturi de social media pentru a amenința, hărțui și intimida anumite victime din Statele Unite".

Actul de acuzare este plin de fotografii care ar fi fost făcute din interiorul unității speciale de trolling, arătând laptopuri, telefoane și alte echipamente folosite în cadrul operațiunii.

Un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei la Washington DC a declarat că acuzațiile DOJ sunt "motivate politic" și nu au "nicio dovadă factuală sau bază legală".

”Da, încearcă să mă reducă la tăcere. Să mă reducă la tăcere. Să-mi minimalizeze vocea”, susține Chen Pokong.

Chen Pokong a petrecut aproape cinci ani într-o închisoare chineză pentru activitatea sa pro-democrație. Acum este cetățean american și face campanie de aici.

”De data aceea am fost chiar eu însumi șocat. Am întrebat: ce? CCR nu ne permite nici măcar să avem o întâlnire, o întâlnire în străinătate”, spune acesta.

Departamentul de Stat al SUA a avertizat că guvernul chinez cheltuiește "miliarde de dolari anual pentru eforturile de manipulare a informațiilor străine" și că, dacă acest lucru va rămâne "necontrolat", va "remodela peisajul informațional global".

”Sângele unui partid comunist este propaganda. Repetând-o la nesfârșit și încercând să-i facă pe toți să repete același punct de vedere și să respingă alternativele. Asta este în ADN-ul partidelor comuniste”, a declarat James Tubin, de la Departamentul de Stat al SUA.

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close