Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "SUA rămân puternic angajate față de Republica Moldova" | Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, interviu în exclusivitate la Antena 3 CNN

"SUA rămân puternic angajate față de Republica Moldova" | Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, interviu în exclusivitate la Antena 3 CNN

Vedant Patel, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, a declarat în exclusivitate la Antena 3 CNN că SUA "rămân puternic angajate față de Republica Moldova".

de Ana-Maria Roman    |    24 Feb 2023   •   18:50

Declarația oficialului american vine pe fondul semnelor tot mai numeroase că Moscova ia în calcul o intervenție în Republica Moldova sub pretextul protejării populației rusofone și a celor circa 1.500 de soldați ruși din Transnistria.

Într-un interviu la Antena 3 CNN, Patel a vorbit despre îngrijorările SUA privind acțiunile Rusiei în Republica Moldova dar și despre planul pe care îl au americanii pentru a întărirea securității acestei regiuni. 

Ana-Maria Roman: "Domnule Patel, președintele rus Vladimir Putin a revocat un decret care asigura, în parte, suveranitatea Republicii Moldova în ceea ce privește demersurile de rezolvare a problemei transnistrene. În același timp, președintele Maia Sandu a acuzat Kremlinul că încearcă să răstoarne guvernul moldovean. Care sunt preocupările SUA în ceea ce privește regiunea Republicii Moldova și cum va sprijini SUA Republica Moldova?"

Vedant Patel: "Rămânem puternic angajați față de Republica Moldova. Secretarul de Stat Blinken a avut ocazia să se întâlnească cu președintele Sandu în marja Conferinței de Securitate de la München și suntem, din nou, pregătiți să sprijinim Republica Moldova în eforturile sale de reformare pentru propriul viitor european autodeterminat."

Citește și: Moscova pregătește terenul pentru o intervenție în Republica Moldova

Ana-Maria Roman: "Domnule Patel, iau SUA în considerare scenariul ca Putin să încerce să anexeze Transnistria în viitor?"

Vedant Patel: "Este foarte important să fie clar că încălcările continue ale Rusiei în spațiul aerian al Republicii Moldova continuă să fie un lucru care ne îngrijorează în mod direct și este un lucru pe care îl urmărim cu mare atenție. Nu vreau să speculez asupra unor ipoteze, dar vreau să fiu foarte clar că suntem în continuare pregătiți, alături de partenerii noștri moldoveni."

Ana-Maria Roman: "Domnule Patel, România apără cea mai lungă frontieră NATO cu Ucraina. De asemenea, președintele român Klaus Iohannis a spus că la summit-ul B9 de la Varșovia s-a discutat despre consolidarea flancului estic al NATO. Așadar, aș vrea să vă întreb: asta înseamnă că am putea vedea mai multe trupe NATO în România? Și au Statele Unite o strategie sau un plan de întărire a securității în regiunea noastră?"

Vedant Patel: "Statele Unite consideră că NATO este, desigur, una dintre cele mai importante alianțe strategice defensive ale noastre. De aceea am fost atât de clari și de vocali cu privire la necesitatea ca Finlanda și Suedia să adere la NATO, pentru că, în general, credem că acest lucru va spori securitatea alianței și va ajuta NATO în ansamblu, inclusiv pe flancul său estic. Acest lucru va contribui la consolidarea posturii de apărare pentru România și pentru alți membri ai alianței."

Ana-Maria Roman: "În același timp, în urmă cu două zile, președintele Vladimir Putin a transmis un avertisment Occidentului prin suspendarea tratatului de control al armelor nucleare. Care sunt efectele acestei decizii?"

Purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american: "Un ajutor letal al Chinei pentru Rusia în Ucraina ar determina SUA să ia măsurile corespunzătoare"

Vedant Patel: "Ei bine, l-ați văzut pe secretarul Blinken fiind foarte clar în această privință, la Atena. Aceste comentarii ale președintelui Putin au fost nefericite și iresponsabile și, după cum știți, (Secretarul de Stat Blinken) a spus că, în ceea ce privește noul tratat START, rămânem pregătiți să ne angajăm cu Rusia în această chestiune, deoarece credem că un control al armelor și problemele legate de noul START sunt importante nu doar pentru cele două țări ale noastre, ci și pentru a menține lumea mai sigură."

Ana-Maria Roman: "În același timp, secretarul de stat american Antony Blinken și-a exprimat preocuparea conform căreia China ia în considerare furnizarea de arme și muniție către Rusia pentru războiul din Ucraina. Care ar putea fi consecințele unei astfel de escaladări?"

Vedant Patel: "Cu siguranță, nu ne vom antepronunța la nicio ipoteză sau proces, dar Secretarul de Stat a fost foarte clar atunci când a avut ocazia să se întâlnească cu omologul său, Wang Yi, în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, afirmând că, dacă Republica Populară Chineză ar face orice pas în direcția furnizării de ajutor letal Rusiei, ar fi profund îngrijorător și problematic pentru Statele Unite și că (SUA) vor lua orice măsură potrivită, nu doar pentru a proteja propria noastră securitate națională, ci și pentru a continua să ne sprijinim partenerii ucraineni."

×
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close