Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Tensiuni uriașe în Turcia, înainte de turul doi prezidențial | Erdogan și-a acuzat rivalul de colaborare cu PKK folosind un clip trucat | Reacția lui Kilicdaroglu

Tensiuni uriașe în Turcia, înainte de turul doi prezidențial | Erdogan și-a acuzat rivalul de colaborare cu PKK folosind un clip trucat | Reacția lui Kilicdaroglu

Cu două zile înaintea turului doi prezidențial din Turcia, alegătorii sunt chemați să aleagă între un președinte care folosește clipuri false pentru a-și demoniza contracandidatul și un politician care le-a promis cetățenilor că le șterge datoriile la bănci.

Tensiuni uriașe în Turcia, înainte de turul doi prezidențial | Erdogan și-a acuzat rivalul de colaborare cu PKK folosind un clip trucat | Reacția lui Kilicdaroglu
Sursa foto: hepta
de Cristi Popovici    |    26 Mai 2023   •   19:09

Presa a notat că președintele Recep Tayyip Erdogan a prezentat un clip cu contracandidatul său, Kemal Kilicdaroglu, în compania unui lider PKK.

În ultimul weekend, Erdogan i-a întrebat pe susținătorii adunați la un miting: "Vreți să votați așa ceva?" în timp ce în imaginile de pe ecran apăreau, succesiv, Kemal Kilicdaroglu și Murat Karayilan, un fondator al Partidului Muncitorilor din Kurdistan, organizație desemnată drept teroristă în Turcia, Uniunea Europeană și SUA.

Ulterior, analize independente au demonstrat că imaginile au fost luate din două secvențe video diferite, fără nicio legătură între ele. Presat de faptul că jurnaliştii internaționali au demontat minciuna, Erdogan a recunoscut, într-un final, că a fost vorba despre un clip contrafăcut.

Citește și: Revenire spectaculoasă în sondaje, înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din Turcia

Kemal Kilicdaroglu, pe care ultimele sondaje îl plasează la mai multe procente în urma lui Erdogan, le-a promis turcilor că, dacă va fi ales președinte le va șterge datoriile la bănci și le va reeșalona creditele - afirmație primită cu un larg pesimism în țară, notează Antena 3 CNN.

PKK, motiv de acuzații între Erdogan și Kilicdaroglu

"Sunt acuzații fără precedent între președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și contracandidatul său la alegerile din 28 mai, Kemal Kilicdaroglu.

Ambii se acuză că ar colabora cu sau ar fi susținuți de organizația teroristă PKK, responsabilă, de-a lungul timpului, de organizarea unor atentate în Turcia.

În susținere acuzațiilor sale, Erdogan a prezentat în timpul unui miting electoral un clip trucat în care rivalul său apare alături de un lider al acestei organizații teroriste.

În realitate, imaginile erau din două mitinguri diferite, unul cu Kilicdaroglu, celălalt, cu liderul PKK, fără nicio legătură unul cu altul. Montate, aceste imagini au creat impresia falsă că ar fi fost filmate în același loc. 

Erdogan a folosit acest clip pentru a-și acuza rivalul că ar fi susținător al organizației PKK. La rândul său, Kilicdaroglu l-a acuzat pe Erdogan că, de fapt, el a susținut terorismul în timpul mandatului său.

Corespondent Antena 3 CNN: "Pentru Erdogan nu contează că și-a acuzat rivalul cu un clip trucat"

După demascarea falsului, președintele turc a admis, în cele din urmă, că filmul care i-a prezentat împreună pe oponentul său și pe liderul PKK era unul trucat, dar a încercat să minimizeze toată această poveste.

Potrivit lui Erdogan, nu contează dacă filmul a fost manipulat sau nu, câtă vreme ideea transmisă - cea a colaborării dintre Kilicdaroglu și PKK - este adevărată.

La rândul său, candidatul opoziției l-a chemat pe președintele turc la o dezbatere televizată față în față, dar Erdogan a refuzat, susținând că oponentul său ar câștiga, pe seama sa, în planul imaginii publice", a transmis corespondentul Antena 3 CNN, Cristi Popovici.

În ultimele 10 zile, cei doi competitori au avut o serie neîntreruptă de mitinguri electorale, încercând să-și apropie, cu discursuri naționaliste, votanții lui Sinan Ogan, candidatul care a obținut peste 5% din voturi în primul tur.

Acesta și-a anunțat public sprijinul pentru Erdogan în turul al doilea.

Foto: Panotaj electoral cu Recep Tayyip Erdogan la Ankara, înaintea alegerilor din 28 mai 2023

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close