Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Psihologul Tudorel Butoi explică de ce deţinutul care a evadat din Spitalul Bagdasar a fost cu un pas în faţa poliţiei

Psihologul Tudorel Butoi explică de ce deţinutul care a evadat din Spitalul Bagdasar a fost cu un pas în faţa poliţiei

Psihologul criminalist Tudorel Butoi a explicat, în exclusivitate la News Hour with CNN, de ce deținutul care a evadat astăzi din Spitalul Bagdasar-Arseni din București a fost cu un pas înaintea Poliției.

Psihologul Tudorel Butoi explică de ce deţinutul care a evadat din Spitalul Bagdasar a fost cu un pas în faţa poliţiei
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Ştefan    |    11 Mai 2022   •   21:06

”Acest eveniment trebuie salutat. Știți ce se întâmplă cu deținuții care evadează? Ei se duc într-o lume în care trebuie să supraviețuiască, să se ascundă de Poliție, să facă rost de mijloace de subzistență, să își schimbe vestimentația și așa mai departe.

Și ei sunt o bombă periculoasă cu ceas, pentru că, în acest demers, pot să jefuiască, să tâlhărească, să ucidă, să se sinucidă. Deci capturarea evadaților este o chestiune extraordinară, o salutăm și pe asta.

Hai să ne întoarcem puțin și să ne gândim asupra unor lucruri care țin de penologie, știința dozării și administrării pedepsei, și de problematica psihologică a detenției. Păi tu faci pușcăria în blugi, mă, în ținută civilă?

Întorceți-vă și puneți-l pe deținut în uniforma de detenție. Ăsta cu crimă deosebit de periculoasă, în SUA ar fi avut cătușe și la mâini și la picioare. I-ați văzut cum umblă, parcă sunt roboței.

Și ar fi fost îmbrăcat, la controlul medical sau oriunde îl ducea, în uniforma lui de deținut. Omul a venit ca într-un campus, s-a schimbat de haine - sigur că a mimat perfect halatul alb, că mare lucru nu îți trebuie - masca pe față. Lumea nu știe, că nu scrie pe tine ”medic”, dar se văd însemnele și i-a păcălit pe fraieri.

Cu alte cuvinte, să se trezească din somnul ăsta al naivității cei care fac politici penitenciare și să reintroducă zeghea, uniforma de deținut, că de aia omori omul și îți iei 20 de ani, să porți măcar uniforma asta să te știm cine ești. Nu te plimbi tu cum vrei prin fel de fel de stabilimente și fără nicio măsură de măsurare a riscului.

Asta este povestea din care să se tragă învățăminte”, a spus la News Hour with CNN psihologul criminalist Tudorel Butoi.

Un deținut a fugit din Spitalul Bagdasar din București, unde era internat

Un bărbat de 32 de ani, condamnat pentru tâlharie, a fugit din Spitalul Bagdasar-Arseni din București. Era încarcerat la penitenciarul Rahova la maximă securitate. La momentul evadării, deținutul era îmbrăcat cu pantaloni scurți de culoare bleumarin, tricou bleumarin, halat alb și mască chirurgicală și purta adidași de culoare neagră cu talpă albă.

Deținutul Adrian Constantin Dincă, condamnat definitiv la 23 de ani și 10 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată, clasat în regim maximă siguranță, a evadat marți din Spitalul „Bagdasar Arseni” din București, unde se afla internat pentru investigații medicale.

„În vederea capturării deţinutului au fost dispuse măsuri specifice, respectiv: sesizarea Secției 15 și 26 Poliție, alarmarea personalului, trimiterea de echipe de căutare formate din personalul unităţii, precum şi Secția Urmăriri din cadrul Direcției Generale a Municipiului București, cooperarea cu Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. De asemenea, conducerea penitenciarului a dispus demararea unei verificări interne, care să stabilească circumstanțele procedurii evenimentului”, a declarat inspectorul de poliție penitenciară Raluca Gheorghe, purtător de cuvânt la Penitenciarul București-Rahova.

Părăsirea de sub escortă fără autorizare este asimilată evadării și se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani.

×
Subiecte în articol: Tudorel Butoi Spitalul Bagdasar Arseni
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close