Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine 15 analize anuale obligatorii. Dr. Malciolu: "Trombocitele crescute pot apărea cu un an înainte de instalarea unei boli oncologice"

15 analize anuale obligatorii. Dr. Malciolu: "Trombocitele crescute pot apărea cu un an înainte de instalarea unei boli oncologice"

Întotdeauna prevenţia ne garantează rezultate mai bune decât tratamentul. Aşa că specialiștii ne încurajează să faceam anual un set de analize.

15 analize anuale obligatorii. Dr. Malciolu: "Trombocitele crescute pot apărea cu un an înainte de instalarea unei boli oncologice"
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Mihăilă    |    23 Noi 2021   •   11:20

Nu sunt necesare mai mult de 15, iar valorile ne pot indica de la cele mai simple infecții sau inflamații... până la cele mai complicate boli oncologice.

Întotdeauna prevenţia ne garanteaza rezultate mai bune decât tratamentul. Asa ca specialiștii ne încurajează să facem anual un set de analize.

"Se spune că nu este un om complet sănătos, sunt doar oameni incomplet investigați. Deci este absolut important să ne facem un minim de analize anual. Cadoul cel mai potrivit pentru ziua ta este să îți faci un set de analize, pentru că din ele poți să afli niște lucruri pe care nu le-ai bănuit și care pot să îți ofere sănătate și să te ferească de lucruri grave", a explicat Elena Malciolu, medic primar medicină de laborator.

Analizele, fie de sange sau din alte secreții, pot indica diverse patologii și pot ajuta medicul pentru conturarea unui diagnostic si inițierea unui tratament corespunzător.

"Să pornim de la hemogramă, este o analiză foarte simplă din care putem să aflăm o mulțime de lucruri legate de numărul de leococite, tromobocite și de o evenutală anemie sau, dimpotrivă, de un sânge mai vâscos", a mai spus medicul.

Un număr mare de leococite anunță existența unor infecții și inflamații. Iar trombocitele crescute pot apărea cu un an, chiar doi înainte de instalarea unei bolgi oncologice. Apoi, alți trei parametri foarte importanți sunt viteza de sedimentare a hematiilor, fibrinogenul și proteina C reactiva, care au un rol important în depistarea unor inflamații din corp. Următoarele pe lista de analize ar trebui să fie testele biochimice.

"O glicemie făcută de rutină ne poate depista un diabet latent sau chiar o toleranță scăzută la glucoză, deci o predispoziție spre un diabet. Un profil lipidic este absolut obligatoriu pentru statusul vaselor noastre, pentru ateroscleroză și pentru prevenirea bolilor vasculare, accidentelor vasculare", a explicat Elena Malciolu.

Profilul lipidic complet cuprinde colesterolul total, colesterolul bun, colesterolul rău, trigliceridele și lipidele totale.

"De asemenea, analizele din profilul renal – uree, creatinină, acid uric ne aduc niște informații prețioase legate de o eventuală insuficiență renală, de prezența unei afecțiuni, o gută, sindromul lips metabolic foarte frecvent întâlnit", mai spune dr. Malciolu.

Apoi, analizele pentru profilul hepatic, care pot diagnostica precoce niște afecțiuni care conduc, în timp, la hepatită cronică sau ciroză.

"Persoane care nu consumă alcool și sunt absolut liniștite că ficatul lor este în parametri, dar o viață sedentară sau o dietă care nu este tocmai corespunzătoare poate conduce la hepatită cronică și la ciroză. De asemenea, niște markeri virali ne pot indica o stare de purtător sau de infecție cu virusul hepatitic B sau C", a mai povestit medicul.

De pe lista de analize nu ar trebui să lipsească nici vitamina D. În preznt, aproximativ 80% din populația României este în deficit.

"Vitamina D este la mare modă, dar ea și-a dovedit utilitatea nu numai în prevenirea osteoporozei, dar și pentru prevenirea bolilor oncologice și în lupta cu infețciile, infecțiile bacteriene virale.Un sumar de urină este foarte important atât la copii, cât și la adulți. Putem să depistăm o eventuală infecție urinară, predispoziția la formarea de calculi urinari", a mai spus medicul.

Acestea sunt cele 15 analize pe care specialiștii și Casa de Asigurări de Sănătate ne încurajează să le repetăm în fiecare an. 

×
Subiecte în articol: analize Elena Malciolu
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close