Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Cafeaua şi secretele ei. În cât timp îşi pierde aroma

Cafeaua şi secretele ei. În cât timp îşi pierde aroma

În urmă cu un deceniu, cafeaua de specialitate reprezenta un segment infim din piața totală – sub 2,5%. Astăzi, nișa se află în plină expansiune, capitala ajungând deja în top 3 orașe europene cu cele mai multe cafenele specializate, raportate la numărul de locuitori.

Cafeaua şi secretele ei. În cât timp îşi pierde aroma
Sursa foto: Unsplash.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Iul 2022   •   12:07

România are obiceiuri de consum tot mai asemănătoare cu cele din Vest. Această teorie a devenit valabilă mai ales în cazul orașelor mari în care dai la tot pasul peste brutării artizanale, gelaterii, baruri cu bere craft, restaurante fine dining și, nu în ultimul rând, locații cu cafea de specialitate.

În urmă cu un deceniu, cafeaua de specialitate reprezenta un segment infim din piața totală – sub 2,5%. Astăzi, nișa se află în plină expansiune, capitala ajungând deja în top 3 orașe europene cu cele mai multe cafenele specializate, raportate la numărul de locuitori.

"Mi se pare că suntem într-o adevărată evoluție, mai ales în București sunt foarte multe cafenele de specialitate, și lumea este foarte pregătită. Consumatorii sunt din ce în ce mai pregătiți și bucuroși să întâlnească cafenele de specialitate și versiuni de cafele.", a spus Cosmin Racolta, prăjitor.

Odată ce au prins gustul adevărat, nealterat al unei cafele bune, românii rareori se mai întorc la sortimentele „de raft”. 

"Din ce în ce mai multă lume apreciază, tocmai pentru că nu este un preț exorbitant pentru o ceașcă de cafea, oricare om care bea cafea vrea la un moment dat să încerce și premium și top și maxim, pentru că oricine își permite să plătească undeva la 10 lei pentru o ceașcă de cafea."

Cafeaua de specialitate începe de la o materie primă de foarte bună calitate, iar imperfecțiunile sunt eliminate parțial sau chiar total prin sortare.

"Toată cafeaua pe care o avem noi a fost culeasă manual, adică arbustul dă recolta, dar oamenii vor merge și vor selecta manual fiecare bob care este copt, ca să nu se facă un amestec între boabele coapte și boabele mai puțin coapte. Pe urmă, va mai fi procesată o dată în funcție de culoare, doar cele mai coapte vor ajunge să fie procesate mai departe în moară."

Ulterior, cafeaua este procesată termic în prăjitoare de mii sau chiar zeci de mii de euro. Avem o perioadă destul de scurtă a cafelei proaspăt prăjite. Unii dintre clienți preferă în prima perioadă după prăjire, când gusturile sunt mai puternice, dar din punctul nostru de vedere, instabil.

Specialiștii recomandă consumarea cafelei de specialitate în cel mult 90 de zile.

Sunt foarte multe beneficii, tocmai pentru că este un produs proaspăt, nu e luat de la raft și nu are perioadă de garanție așa lungă, îl păstrăm viu. El va expira îndată tocmai pentru că are foarte multe minerale, aminoacizi, chestii sănătoase care există.

Cafeaua este evaluată și punctată de specialiști certificați. Toate loturile care primesc între 80 și 100 de puncte intră în categoria cafea de specialitate, tot ce e sub e cafea comercială.

"În mod normal, se referea la o cafea care îndeplinește condiții aromatice, niște condiții de selecție, niște condiții calitative ale produsului, începând de la produsul agricol până la aspectele aromatice."

Odată ajuns în acest domeniu, căutarea cafelei perfecte nu încetează niciodată.

Pentru un începeător este întotdeauna recomandat să se gândească la gustul pe care îl preferă – unii oameni preferă chestiile mai acide, alți oameni preferă chestiile mai dulci. De obicei, noi veniții preferă cafelele foarte cremoase, foarte dulci, cu zonă de ciocolată, de cacao.

În general, cafeaua din Brazilia are o aciditate redusă, pentru că plantele cresc la o altitudine joasă, așa că s-ar putea să fie o alegere bună pentru un începător.

"Noi recomandăm pe măsură ce se obișnuiesc cu chestia asta, după aceea urmează să caute aciditatea, chestiile fructate, chestiile acide, chestiile de lămâie. Și pe urmă, când avem noroc să descoperim, ajungem la lucrurile florale, care sunt cel mai greu de găsit."

×
Subiecte în articol: Numai de bine
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close