Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Canicula, un adevărat pericol pentru cardiaci. Cum ne afectează canicula şi ce măsuri de protecţie să luăm

Canicula, un adevărat pericol pentru cardiaci. Cum ne afectează canicula şi ce măsuri de protecţie să luăm

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 11:11 15 Iul 2022 Modificat la 11:22 15 Iul 2022
canicula un adevarat pericol pentru cardiaci
Canicula, un adevărat pericol pentru cardiaci. Cum ne afectează canicula şi ce măsuri de protecţie să luăm. Sursa foto: Antena 3

Conform specialiștilor, valorile care depășesc 70% umiditate și 35 grade Celsius reprezintă un adevărat pericol, întrucât are loc o suprasolicitare a sistemului cardiovascular prin creșterea debitului cardiac și prin scăderea tensiunii arteriale din cauza vasodilatației.

În România, vreme caniculară se declară atunci când temperaturile depășesc 35 de grade în timpul zilei și se situează în jurul a 20 de grade, sau peste acest prag, noaptea.  

"Ca și cardiac, o primă intenție este să respecte hidratarea. În al doilea rând, să își facă programul de așa natură să aibă activitățile care se desfășoară afară dimineața sau seara, când începe să se răcorească.", a spus Dr. Cătălina Corici, medic specialist medicină de familie.

Tensiunea arterială este influentată de gradele din termometru deoarece organismul depune eforturi sa isi regleze temperatura corpului. Atat canicula, cat si umiditatea ridicata produc o marire a fluxului sangvin catre piele. In aceasta situatie, inima bate mai repede pentru a pompa sangele necesar.

"Lucrurile sunt destul de simple, toți medicii le recomandă să ocolească perioadele foarte calde ale zilei, să evite deplasarea în aceste perioade, să evite efortul fizic în căldură.", a mai spus medicul.

Una dintre consecintele expunerii la temperaturi ridicate este deshidratarea. Organismul elimina excesul de caldura prin transpiratie, iar daca aceasta cantitate de apa pierduta nu poate fi compensata printr-o hidratare corespunzatoare, atunci se instaleaza deshidratarea si complicatiile acesteia.

"Deshidratarea se poate produce destul de repede și atunci poate să apară amețeli, dureri de cap, să apară insolația, care duce la apariția unor alte mecanisme care pot să ducă la un dezechilibru al stării lor de sănătate.", mai spune acesta.

Aşadar, specialiștii recomandă un consum ridicat de lichide și evitarea alcoolului și a băuturilor pe bază de cafeină.

"Recomandarea ar fi cardicacii să aibă grijă să își măsoare tensiunea, să vadă că sunt în parametrii normali, să își ia medicația corespunzătore și să respecte indicațiile. Ca și protecție solară, fără o pălărie sau o șapcă din bumbac, care să ne protejeze, nu să ne încingă, în culor deschise, sunt indispensabile deplasării mai ales la orele prânzului, o umbrelă folosită de către doamne este un avantaj.", mai spune medicul de familie.

De asemenea, se recomandă o îmbrăcăminte lejeră, din bumbac. Sunt utili si ochelarii de soare, precum si folosirea cremelor cu factor de protectie ridicat.

"O bluză ușoară, dintr-un material subțire, de culoare deschisă, cu mâneci lungi ne protejează foarte bine de razele soarele. Și pe de altă parte, ne păstrează un fel de răcoare sub bluză, se creează un spațiu care face o trecere plăcută între corp și ce este afară, o ușoară ecranare.".

Efecte caniculei pot fi insolația, epuizarea produsă de căldură, crampele calorice și șocul caloric, sincopa la căldură și erupțiile cutanate. Toate aceste afecțiuni pot fi un pericol pentru orice om, însă, persoanele cu afecțiuni cronice, copiii și vârstnicii sunt cei mai vulnerabili. Conform specialiștilor, simptomele sunt foarte neplăcute și trebuie reacționat corect.

"În primul rând, să încerce să se relaxeze undeva într-o atmosferă plăcută, la o temperatură acceptabilă, undeva până în 26 de grade, dacă afară sunt mult mai multe grade. Să încerce să se hidrateze treptat. Să își măsoare tensiunea și să vadă dacă revine la normal."

Ziua, pentru a mentine o temperatura scazuta in locuinta este bine sa fie tinute geamurile inchise. Iar seara, cand se racoreste, incaperile pot fi aerisite.

×
Parteneri
x close