Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Ce este neuroplasticitatea şi de ce este importantă pentru sănătatea mintală

Ce este neuroplasticitatea şi de ce este importantă pentru sănătatea mintală

Prin provocări noi, învățare constantă și activități stimulative, creierul tău devine mai flexibil și mai eficient.

Ce este neuroplasticitatea şi de ce este importantă pentru sănătatea mintală
Sursa foto: Freepik.com
de Georgiana Adam    |    14 Feb 2024   •   13:34

Neuroplasticitatea permite creierului să-și creeze conexiuni noi, să se recupereze după leziuni și să se adapteze la schimbările de mediu.

În esență, neuroplasticitatea reflectă abilitatea creierului de a răspunde la experiențe și la mediul înconjurător, asigurându-se că acest organ complex poate funcționa optim și poate să se ajusteze în funcție de nevoile de schimbare ale individului.

Neuroplasticitatea este capacitatea creierului de a se reorganiza și adapta prin schimbarea conexiunilor dintre neuroni. Procesele principale includ sinaptogeneza - formarea de noi sinapse, pruning-ul sinaptic - eliminarea sinapselor neutilizate, și reorganizarea corticală - schimbarea hărții funcționale a cortexului.

Importanța neuroplasticității este multiplă. În primul rând, este probabil unul dintre mecanismele prin care învățăm în general, este ceea ce ne permite să ne adapătm în general, asta și în viața de zi cu zi, dar în mod special, și la anumite afecțiuni. Atunci când au loc modificări sau leziuni care modifică structura sistemului nervos, cel puțin la nivelul creierului, neuroplasticitatea permite refacerea acestei funcții.

Capacitățile creierului de a-și schimba conexiunile pot contribui la restabilirea funcțiilor pierdute. În cazul afecțiunilor neurologice, precum accidentele vasculare cerebrale, Alzheimer sau Parkinson, neuroplasticitatea poate juca un rol important în gestionarea simptomelor și încetinirea progresiei bolii.

Exercițiile cognitive, fizice și terapia de recuperare sunt metode eficiente. Exercițiile mentale, învățarea continuă, meditația, stimularea senzorială și terapia prin muzică sunt exemple de intervenții care pot susține neuroplasticitatea.

De asemenea, specialiștii vorbesc și despre terapia cu oglinzi, care este o formă de intervenție terapeutică utilizată în special în domeniul recuperării fizice și neurologice. Această terapie implică utilizarea unei oglinzi pentru a crea iluzia că o parte a corpului, care poate fi afectată de o leziune sau afecțiune, este funcțională și sănătoasă.

Stresul cronic poate inhiba neuroplasticitatea, în timp ce un mediu stimulant, un somn adecvat, o alimentație sănătoasă, exercițiile fizice regulate și evitarea substanțelor toxice pot susține o neuroplasticitate sănătoasă. Adoptarea unui stil de viață echilibrat poate crea un mediu propice pentru funcționarea optimă a proceselor neuroplastice.

Există mai multe activități și practici pe care oamenii le pot integra în rutina lor de zi cu zi pentru a îmbunătăți neuroplasticitatea. De exemplu, exercițiile cognitive, cum ar fi rezolvarea puzzle-urilor și jocurilor logice, dar și învățarea unei limbi străine.

De asemenea, se recomandă mentinerea minții active prin lectură, participarea la cursuri online, vizionarea de documentare sau explorarea unor subiecte noi și interesante.

×
Subiecte în articol: Numai de bine
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close